Befektetői információk

e-Közigazgatási Megoldásának kivitelezése

Marcali és a környező kistérség önkormányzatainál megkezdődött a FreeSoft e-Közigazgatási Megoldásának kivitelezése

Az uniós forrásokból támogatott, 370 millió forint összértékű projekt során 34 önkormányzatnál kerül kialakításra az elektronikus ügyintézés feltételeit megteremtő informatikai infrastruktúra.

Budapest, 2005. május 30. - A FreeSoft Rt. bejelentette, hogy Marcaliban megkezdte annak a fejlett informatikai rendszernek a kialakítását, amelynek alapjain a város önkormányzata mellett a környező kistérség további 33 önkormányzata is e-közigazgatási szolgáltatásokat nyújthat majd a lakosságnak.

Ezzel a kistérség valamennyi önkormányzata részére kiépül az Európai Unió elektronikus ügyintézési szolgáltatásokra vonatkozó ajánlásai szerint a 3. szintnek megfelelő infrastruktúra, amely a közigazgatási és adminisztratív alkalmazások alrendszereinek létrehozásával, illetve a meglévő alkalmazások integrálásával teremti meg a fejlett on-line ügyintézési szolgáltatások bevezetéséhez szükséges háttérirodai (back-office) környezetet. A rendszer növelni fogja az ügyintézés hatékonyságát, átláthatóbbá és irányíthatóbbá teszi a folyamatokat, az on-line ügyintézés megvalósításához pedig kétirányú interaktivitást biztosít az elektronikus úton kitölthető és beküldhető űrlapok alkalmazásával.

A projekt során a FreeSoft szakemberei a kistérség on-line jelenléttel jelenleg nem rendelkező önkormányzatai számára egy-egy portált fejlesztenek, a meglévő portálokat pedig megújítják. Emellett elkészítenek néhány szakalkalmazást is, amely a választott testületek és az önkormányzati szervezetek napi munkáját fogja segíteni például a közbeszerzéssel, az építési engedélyek kiadásával kapcsolatos adminisztráció, valamint az általános irat- és ügykezelés terén.

- A kialakításra kerülő rendszer alapját bevált, érett technológiát képviselő megoldásunk, a Közigazgatási Iratkezelő Rendszer (KIR) új verziója képezi - mondja Turzó Gábor, a FreeSoft kereskedelmi vezetője. - A KIR 3.0 integrált irat-nyilvántartási, dokumentumkezelési munkafolyamat-támogató, on-line ügyintézési és webes tartalomkezelési modulokból épül fel, amelyek egyaránt alkalmasak az elektronikus és a hagyományos, papíralapú ügyintézés teljes folyamatának támogatására. Az Oracle robusztus portálmotorjára épülő KIR 3.0 a Marcali Városi Önkormányzatánál elhelyezésre kerülő szerveren fut majd, és egy gyűjtőportálon keresztül szolgálja ki a kistérség Interneten keresztül kapcsolódó 33 önkormányzatát. Ez az integráció költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé, és amellett, hogy erősíti Marcali kistérségben betöltött központi szerepét, a környező települések számára is hozzáférhetővé teszi a legfejlettebb technológiát.

A FreeSoft Közigazgatási Iratkezelő Rendszere platform független, skálázható, rugalmasan testre szabható megoldást kínál a legkülönfélébb iratkezelési feladatokra a nyilvántartásba vételtől a megsemmisítésig, az évi néhány száz irattal dolgozó kis önkormányzattól  a több ezer fős, sok telephelyes, évi több százezer iratot és dokumentumot feldolgozó nagyobb önkormányzatokig. A rendszer emellett egyaránt alkalmas az állam- és közigazgatás legkisebb és legnagyobb szervezeteinél történő használatra, valamint rugalmasan skálázható a vállalati szféra szereplői számára, a KKV-któl a legnagyobb vállalati méretig. A KIR a közigazgatási szervezetek (kormányzati szervek, önkormányzatok és más közintézmények) alapvető működését teljeskörűen támogatja, és mindenben eleget tesz a MOREQ ajánlásainak, a legújabb nemzetközi szabványoknak (ISO 15489) és a magyar jogszabályok (Levéltári törvény, elektronikus aláírási törvény, vonatkozó kormányrendeletek, KET) szabta követelményeknek, amelyek változását követi. Webes felületű, háromrétegű kialakításának köszönhetően a KIR könnyen installálható és üzemeltethető, felhasználóbarát megoldást jelent. Összes funkciója a szerveren fut, így az alkalmazottak gépein nem igényel karbantartást, és nem tárol biztonsági kockázatot jelentő adatokat sem. Bárhonnan biztonságosan használható, ahol van Internet hozzáférés, ezért ideális választás a több telephellyel rendelkező szervezetek számára is.

Marcali Városi Önkormányzata a kistérség önkormányzataival közösen 2004-ben nyert támogatást a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés prioritásának keretében az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztésére kiírt (GVOP 4.3.1.-es) pályázaton. A benyújtott pályázat kivitelezésére lefolytatott közbeszerzési eljárást a FreeSoft Rt. nyerte meg. Ajánlatában a technológiai tartalom mellett azt is kiemelkedőnek ítélték, hogy megoldása a legjobban illeszkedik ahhoz az összefogáshoz, amely Marcalit és a kistérséget jellemzi, és amelyet közös informatikai stratégiájuk által, pályázati célként szeretnének továbberősíteni. Az e-közigazgatás alapjait e térségben lerakó projekt így mintamegoldásként szolgálhat más kistérségek és nagyobb városok számára is. 

A bruttó 370 millió forint összértékű projekt ez év végéig tartó kivitelezését a FreeSoft Rt. Iratkezelési és Csoportmunka Üzletága végzi, amely átfogó rendszerszemléletű, problémamegoldó megközelítésével eddig is komoly sikereket ért el az állam- és a közigazgatás területén. Referenciái között szerepel a Miniszterelnöki Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az IT Információs Társadalom Kht., a Somogy Megyei Önkormányzat.

További információk:
Domak Ibolya
Marketing és PR igazgató
[email protected]
06/30 9 226 675

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek