Befektetői információk

Önkormányzat portálrendszer

A FreeSoft PIM alkalmazások közös fejlesztéséről és értékesítéséről kötött megállapodást az iMotion Kft.-vel.

Az európai uniós támogatással megvalósuló, 370 millió forint összértékű beruházás most lezárult első szakaszában a FreeSoft lerakta az elektronikus ügyintézés bevezetéséhez szükséges infrastruktúra alapjait.

Budapest, 2005. szeptember 15. - A FreeSoft Rt. bejelentette, hogy Marcaliban üzembe helyezte azt az informatikai infrastruktúrát és portálrendszert, amely a kistérség 34 települése, önkormányzati, illetve körjegyzőségi irodája és lakossága számára nyújt szolgáltatásokat. Az e-Közigazgatási Megoldásának bevezetését célzó projekt első szakaszában a kistérségről és a 34 településről szóló információk közzétételére szolgáló egyedi honlapok készültek el, amelyeket a Marcaliban elhelyezett szerveren tartanak karban, az érdeklődők pedig a www.marcalikisterseg.hu gyűjtőportálon keresztül, illetve közvetlenül, a www.helysegnev.hu felépítésű címen is elérhetnek.

- Ezen a módon a néhány száz vagy ezer fős települések is saját honlaphoz jutnak, amit korábban nem feltétlenül engedhettek meg maguknak - mondta Ligeti Róbert, a FreeSoft projektvezetője. - Az Oracle portálmotorjára épülő rendszerben az egyedi honlapok kialakítását a FreeSoft által tervezett és fejlesztett, egységes dizájn és keretrendszer teszi könnyebbé, amelyen belül a települések saját színvilágot alakíthatnak ki és eredeti tartalmat tölthetnek fel, akár a Marcaliban rendelkezésre álló adminisztrátor segítségével. A FreeSoft a portálrendszer üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokat is biztosítja a kistérség számára. Az önkormányzatok igény szerint e-mailben is elküldhetik az adminisztrátornak a közzétételre szánt tartalmakat, illetve hozzáférhetnek a portál számukra konfigurált szerkesztőségi rendszeréhez, és a tartalom karbantartását, frissítését önállóan is elvégezhetik saját honlapjukon.

A FreeSoft keretrendszere két fő témakör - a település bemutatása és az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos lakossági információ - köré csoportosítja az önkormányzati honlapokon közzétételre kerülő tartalmat. A települések bemutatóját helytörténeti, turisztikai, üzleti, közérdekű és egyéb információk, leírások és fotók alkotják. A portálokon megjelennek a térségben működő vállalatok és civil szervezetek, továbbá az olyan jellegzetes funkciók is, mint a fórum, a hírlevél és a szavazás. A portálrendszer figyelemre méltó szolgáltatása, hogy az egyes honlapokon indított - például a vállalkozások közötti - keresést kiterjeszti a térség egészére. A honlapok induló tartalmának egyes részeit a FreeSoft a települések egyedi igényeivel és helyi sajátosságaival összhangban több - angol, német és roma - nyelven is elkészítette. A portálrendszerben külön menüpontban érhetők el az e-önkormányzati szolgáltatások 1. és 2. szintjét képező tájékoztatók és letölthető, kinyomtatható űrlapok. A 3. szintet képviselő, teljes körű elektronikus ügyintézést lehetővé tevő szolgáltatások hátterét biztosító háttérrendszerek kialakítására a projekt második szakaszában kerül sor.

Az elektronikus ügyintézés feltételeit Marcali és a kistérség önkormányzatai a FreeSoft Közigazgatási Iratkezelő Rendszerének bevezetésével teremtik meg. A KIR platform független, skálázható, rugalmasan testre szabható megoldást kínál a legkülönfélébb iratkezelési feladatokra az iratok teljes életciklusán keresztül, az évi néhány száz irattal dolgozó kis önkormányzattól a több ezer fős, sok telephelyes, évi több százezer iratot és dokumentumot feldolgozó nagyobb önkormányzatokig. A rendszer emellett egyaránt alkalmas az állam- és közigazgatás legkisebb és legnagyobb szervezeteinél történő használatra, valamint rugalmasan skálázható a vállalati szféra szereplői számára, a KKV-któl a legnagyobb vállalati méretig. A KIR a közigazgatási szervezetek (kormányzati szervek, önkormányzatok és más közintézmények) alapvető működését teljeskörűen támogatja, és mindenben eleget tesz a MOREQ ajánlásainak, a legújabb nemzetközi szabványoknak (ISO 15489) és a magyar jogszabályok (Levéltári törvény, elektronikus aláírási törvény, vonatkozó kormányrendeletek, KET) szabta követelményeknek, amelyek változását követi. Webes felületű, háromrétegű kialakításának köszönhetően a KIR könnyen installálható és üzemeltethető, felhasználóbarát megoldást jelent. Összes funkciója a szerveren fut, így az alkalmazottak gépein nem igényel karbantartást, és nem tárol biztonsági kockázatot jelentő adatokat sem. Bárhonnan biztonságosan használható, ahol van Internet hozzáférés, ezért ideális választás a több telephellyel rendelkező szervezetek számára is.

Marcali Városi Önkormányzata a kistérség önkormányzataival közösen 2004-ben nyert támogatást a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés prioritásának keretében az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztésére kiírt (GVOP 4.3.1.-es) pályázaton. A benyújtott pályázat kivitelezésére lefolytatott közbeszerzési eljárást a FreeSoft Rt. nyerte meg. Ajánlatában a technológiai tartalom mellett azt is kiemelkedőnek ítélték, hogy megoldása a legjobban illeszkedik ahhoz az összefogáshoz, amely Marcalit és a kistérséget jellemzi, és amelyet közös informatikai stratégiájuk által, pályázati célként szeretnének továbberősíteni. Az e-közigazgatás alapjait e térségben lerakó projekt így mintamegoldásként szolgálhat más kistérségek és nagyobb városok számára is. 

A bruttó 370 millió forint összértékű projekt kivitelezését a FreeSoft Rt. Iratkezelési és Csoportmunka Üzletága végzi, amely átfogó rendszerszemléletű, problémamegoldó megközelítésével eddig is komoly sikereket ért el az állam- és a közigazgatás területén. Referenciái között szerepel a Miniszterelnöki Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az IT Információs Társadalom Kht., a Somogy Megyei Önkormányzat.

 

További információk:
Domak Ibolya
Marketing és PR igazgató
[email protected]
06/30 9 226 675

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek