Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

A 4iG Csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

A 4iG Csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben

 • A 4iG Nyrt. a novemberben bejelentett transzformációs program céljainak megfelelően a cégcsoport űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze.
 • A tőkepiaci társaság új holdingvállalatot alapít 4iG Space and Technology Zrt. (4iG S&T Zrt.) néven, amelynek főbb piaci területei az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció.
 • Az alapítást követően a 4iG Nyrt. űripari- és technológiai vállalatainak részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG S&T Zrt.-be apportálja.
 • A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, dr. Sárhegyi István lesz, akinek feladata az új holdingvállalat stratégiai projektjeinek és működési folyamatainak, menedzsmentjének és szervezeti felépítésének kialakítása a társaság bejegyzését követően.
 • Munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója, szakmai munkatársként Molnár Sándor, a Hungaro DigiTel kereskedelmi vezetője, valamint Zábori Balázs, a REMRED vezető űrmérnöke, az Európai Űrügynökség (ESA) holdmissziós testületének tagja támogatják.
 • A 4iG Nyrt. az űr- és technológiai holdingvállalatának alapításával egy időben bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről.
 • A REMRED a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező magyar űripari vállalat, amely beszállítója többek között az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is.
 • REMRED idén tavasszal űrtechnológiai központ megvalósításába kezd Martonvásáron, amelyben komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik a beruházást követően.
4iG-ur-es-technologia

A vállalatcsoport transzformációs programjának részeként 4iG űripari és technológiai érdekeltségeit a globális növekedési lehetőségeket hatékonyabban kihasználó holdingvállalat alatt vonja össze. A bejegyzést követően a 4iG Space and Technology Zrt. látja majd el a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását, a vállalatok üzleti stratégiájának alakítását. Az átalakítás célja a cégcsoport versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a globális piacra lépés a négy stratégiai területen. A transzformációs folyamattal a 4iG S&T Zrt. olyan holdingvállalattá alakul, amely közvetlen tulajdonosa lesz a 4iG Nyrt. technológiai- és űripari vállalatai részesedéseinek, így a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek, valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek is. A 4iG Space and Technology Zrt. ideiglenesen megbízott vezérigazgatója dr. Sárhegyi István, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője lesz, aki a holdingvállalat indulásának stratégiai irányításáért felel, így feladatai közé tartozik a stratégiai projektek elindítása, valamint a társaság menedzsmentjének és szervezeti felépítésének kialakítása is.

Az űr- és technológiai holdingvállalatának alapításával egy időben a 4iG Nyrt. bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos részesedésének megszerzéséről, amely tőkeemelés útján kerül az alapítást követően a holdingvállalat érdekeltségébe. A REMRED Zrt. csaknem 50 évnyi űrmérnöki szaktudást és tapasztalatot egyesítő magyar űripari vállalat. A társaság a világ vezető űrügynökségeinek partnere, illetve beszállítója (ESA, a NASA, a JAXA, DLR). A társaság kapacitásainak növelése érdekében gyártásra, összeszerelésre, integrációra és tesztelésre is alkalmas, négyezer négyzetméteres, a szektor növekvő igényeit kielégítő, REMTECH névre keresztelt űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely további legalább 85, magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt. A Martonvásáron tervezett létesítmény – Európában egyedülálló moduláris technológiájával és kialakításával – alkalmas lesz legfeljebb 400 kg tömegű műholdak összeszerelésére is.

„Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetall-lal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal.” – mondta a mai bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a cégcsoport elnöke. „Egyedülálló üzleti lehetőséget látunk a Remredben és a társaság által Martonvásáron tervezett űrtechnológiai központ megvalósításában. A vállalat űripari fejlesztései, műholdgyártási kapacitásai és szolgáltatásai tovább erősíthetik a 4iG Csoport globális jelenlétét, hozzájárulhatnak új nemzetközi partnerségek kialakításához, amely jelentős versenyelőnyt biztosíthat számunkra a teljes közép-kelet-európai régióban.” – tette hozzá a vállalatcsoport elnöke.

Az akvizícióval, illetve űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon. A 4iG Csoport az űrtechnológiai központ megvalósításával bővíti tevékenységi körét és az informatikai, valamint távközlési szolgáltatásokat követően a nemzetközi gyártói piacra is belép. A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez, műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire. Az akvizíció jól illeszkedik abba a középtávú stratégiába, amelyet a 4iG és védelmi ipari globális vállalat, a Rheinmetall AG közösen mutatott be tavaly novemberben. Az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területén a két vállalat közösen tervezett fellépése 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet az elkövetkező legfeljebb 5 év során. A 4iG által bejelentett űripari és technológiai vállalatok integrációja, illetve a REMRED akvizíció nem csupán gazdasági szempontok szerint jelentős, hanem a 4iG és a Rheinmetall közötti jövőbeli együttműködéshez is kulcsfontosságú alapot biztosít.


Budapest, 2024. február 05.

Háttérinformáció:

4iG Csoport

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető üzleti szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek. A 4iG Csoport Magyarországon és a nyugat-balkáni régióban több, mint 8.000 munkavállalót foglalkoztat. www.4iG.hu

REMRED

A REMRED Zrt. jogelődje a HUN-REN kutatóhálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpont leányvállalataként jött létre, ennek köszönhetően csaknem 50 évnyi űrmérnöki szaktudás és tapasztalat halmozódott fel a magyar űripari vállalatban. A REMRED közel 100 főt számláló csapata számos meghatározó küldetés partnere, melyekben együtt dolgozik a világ vezető űrügynökségeivel, mint az ESA, a NASA, a JAXA és a DLR. A REMRED az Európai Űrügynökség (ESA) partnereként olyan kiemelt jelentőségű NASA és ESA által irányított űrprogramoknak is a beszállítója, mint az új, emberes holdraszállásokat jelentő Artemis – Lunar Gateway program, a Comet Interceptor bolygóközi küldetés vagy éppen a marsi kőzetminták földi visszajuttatását célzó Mars Sample Return program. A vállalat űridőjárással, űrsugárzással, és az ezekhez szükséges speciális berendezések fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik. A REMRED-et a Budapesti Értéktőzsde BÉT50-es vállalatként ismeri el.www.remred.space

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató
sajto (@) 4ig.hu