Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

  • ENG
  • |

    4iG

    {{ portfolioStock.last }} Ft

    {{ portfolioStock.change_percent }}

Új piacok nyílhatnak meg a 4iG és a Huawei együttműködésével

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Új piacok nyílhatnak meg a 4iG és a Huawei együttműködésével

Közös felhőszolgáltatás és mesterséges intelligenciát kutató innovációs központok létrehozásáról kötött előzetes megállapodást a két vállalat.

Szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG Nyrt. és a Huawei Technologies Hungary. A dokumentumot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója, valamint Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója írta alá. A két cég megállapodásának célja, hogy a 4iG Csoport meglévő felhőszolgáltatása mellett, új közös felhőszolgáltatási platformot alakítsanak ki a hazai cégek, illetve a régióba települt kínai és távol-keleti nagyvállalatok számára. A társaságok vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a jövőben mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására közös innovációs központokat hozzanak létre. Az előzetes megállapodás összhangban van és támogatja Magyarország nemzeti digitalizációs törekvéseivel.

Huawei_1

A Huawei, mint a világ egyik legnagyobb megoldásszállítója és a 4iG vállalatcsoport partnersége új piacokat nyithat a felhő alapú virtuális szolgáltatások területén. A két vállalat tervezett együttműködése a hazai vállalati szféra mellett, a Kelet-Közép-Európába települő, kínai és távol-keleti vállalatok működését támogathatja majd. A két cég kapcsolata a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá, hiszen a Vodafone Csoport mobilhálózati megoldásai - így a korábbi magyarországi leányvállalatáé is - részben szintén Huawei technológián alapulnak. A Huawei, mint az ICT infrastruktúra és intelligens eszközök vezető globális szállítója által nyújtott hibrid és multifelhő képességek, biztonsági megoldások, valamint innovatív technológiák egyedülálló alapot biztosítanak a tervezett együttműködéshez. Míg a 4iG Csoport publikus-, hibrid- és multicloud környezetekben szerzett tapasztalatai, a régióban páratlan adatközponti infrastruktúrája és a magasan képzett szakemberei ideális partnerré teszik a vállalatcsoportot a Huawei számára.

Huawei_2

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre és partnerségre törekszik. Ezért külön öröm, hogy a megállapodás aláírására akkor kerülhet sor, amikor 20 év után újra hazánkba látogatott a kínai elnök és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 75 éves évfordulóját ünnepeljük. Hozzátette, hogy a Huawei és a 4iG két olyan nemzeti bajnok vállalat, amely nem követi, hanem élen járva vezeti a piacot. A digitális gazdaság részesedése már ma is meghaladja a 25%-ot, ráadásul a digitalizáció, az intelligens technológiák és az automatizált rendszerek alkalmazása tovább növelheti a magyar vállalatok versenyképességét és segítheti a hazai ipar modernizációját. Ezt a folyamatot erősíti tovább a ma aláírt megállapodás – húzta alá hozzá a tárcavezető.

Huawei_3

Gao Weijie, Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója az aláírás apropóján megköszönte, hogy Magyarország folyamatosan kiegyensúlyozott és objektív üzleti környezetet biztosít a Huawei-nek. A világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldásszállítója így tovább erősítheti jelenlétét az országban. Gao Weijie elmondta, hogy stratégiai befektetései és előremutató kezdeményezései révén a 4iG vezető digitalizációs szolgáltatóvá vált a régióban számos területen, így a távközlésben, informatikai infrastruktúra fejlesztésben. A most aláírt szándéknyilatkozat pedig lehetővé teszi egy új felhő-platform és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások bevezetéséta legmodernebb technológiák alkalmazásával.

Huawei_4

Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója az aláírási ceremónián elmondott köszöntőjében hangsúlyozta a Huawei a világ egyik vezető technológiai megoldásszállítója, a két vállalat stratégiai partnersége fontos mérföldkő abban, hogy Magyarországon a 4iG Csoport tovább erősítse piacvezető szerepét a digitális transzformáció területén. A vezérigazgató beszédében kiemelte, hogy a Huawei által biztosított technológiák – felhő alapú szolgáltatások, és mesterséges intelligencia – javítják majd a vállalatok versenyképességét és üzleti hatékonyságát. A mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására létrehozott innovációs központok pedig nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogyMagyarország a régióban élen járjon a mesterséges intelligencia-alapú újítások területén.

Huawei_5

A tervek szerint Huawei és a 4iG közös felhőszolgáltatási platformja szeparált adatközponti környezetben biztosítja majd felhőszolgáltatásait, amelynek köszönhetően az ügyfelek dedikált és izolált infrastruktúra (szünetmentes áramszolgáltatás, internet- és fizikai biztonsági szolgáltatás) kiszolgálást vehetnek majd igénybe, a legmagasabb biztonsági szint mellett.

Háttér-információk:

4iG Csoport

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető infokommunikációs csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető telekommunikációs és IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek. A vállalatcsoport az O-RAN Szövetség tagjaként elkötelezett az úgy nevezet ’tiszta hálózatok’ – azaz hiteles és megbízható beszállítóktól származó technológiát használó hálózatok kiépítése mellett. A vállalatcsoport több mint 8.000 főt foglalkoztat. www.4iG.hu

A Huawei Technologiesról

A több mint 170 országban jelen levő, legnagyobb kínai magánvállalat, a Huawei Technologies termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A Huawei 2023-ban összesítetten – mind a négy, a távközlési, a vállalati, a felhő és a végfelhasználói üzletágát tekintve – több mint 100 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, nettó nyeresége 12 milliárd dollár volt. A vállalat számos kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, K+F kiadásai rendszeresen éves árbevételének 20 százaléka körül mozog. Magyarországon működik a vállalatcsoport Kínán kívüli, legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ. Magyar tevékenységén keresztül több mint 2000 embernek biztosít munkát. www.huawei.com

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató
sajto (@) 4ig.hu


Huawei Technologies - Magyarország és Nyugat Balkán
Gecse Mariann
Vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató
mariann.krajczarne.gecse (@) huawei.com