Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

A 4iG digitalizálta a Visegrádi Királyi Palotát

HÍREK

Innováció

A 4iG DIGITALIZÁLTA A VISEGRÁDI KIRÁLYI PALOTÁT

A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága a Visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködésben újabb nagyszabású digitalizációs projektet adott át. A legkorszerűbb 3D lézerszkenner technológiának köszönhetően a palota négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútjai, szobrai és termei az Anjou-kőtártól a palotafürdőig az interneten bárki számára hozzáférhetővé válnak.

Ingyenes virtuális sétán tekinthetik meg az érdeklődők szombattól a Visegrádi Királyi Palotát. A túrára a Mátyás Király Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján keresztül nyílik lehetőség. „A 4iG elkötelezett  kulturális értékeink megőrzése iránt. Társaságunk a Mensor3D üzletágán keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódásokat az örökségvédelem és a digitalizáció között. Célunk, hogy 21. századi tudást adhassunk át a múzeumoknak, illetve a kulturális értékeink felfedezésében új élményt nyújthassuk a látogatóknak.” – mondta Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztésért felelős igazgatója. A szakember kiemelte, hogy „most először, itt tekintheti meg a nagyközönség Anjou-kori struccos kút 3D modelljét és Szakál Ernő eredeti rekonstrukciós terveit is.”

A történeti emlékek - különösen az olyan szimbolikus erővel rendelkező műemlékek, mint a Visegrádi Királyi Palota megőrzése - értékteremtő feladat és kihívás. A középkori Visegrád kutatásában, rekonstrukciójában és bemutatásában új lehetőségeket kínál a digitalizáció. A 4iG a legmodernebb 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a Visegrádi Királyi Palota virtuálisan rekonstruált mását. A közös munka egyik kiemelkedő eredményeként a világ kulturális örökségének megőrzésére és bemutatására létrehozott CyArk alapítvány felvette a Visegrádi Királyi Palotát a kiemelkedően fontos emlékek 500-as listájára. A fejlesztők meggyőződése, hogy a virtuális séta után még többen kapnak majd kedvet, hogy személyesen is felkeressék a magyar királyok palotáját.

Anjou kori struccos falikút
Anjou kori struccos falikút
Visegrádi Királyi Palota