Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a 4iG

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a 4iG

Rekordot döntött a csoport árbevétele és jövedelmezősége

 • A 4iG Nyrt. 2022-ben megvalósított növekedési stratégiájának köszönhetően technológiai-infokommunikációs szolgáltatóvá fejlődött és Magyarország mellett a Nyugat-Balkán egyik meghatározó telekommunikációs szereplőjévé vált.
 • A 4iG transzformációja jelentősen hozzájárult a bevételek és a vállalatcsoport jövedelemtermelő képességének ugrásszerű növekedéséhez és új rekordok eléréséhez.
 • 2022-ben 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 277,3 milliárd forint volt, EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot.
 • Az EBITDA-marzs a telekommunikációs szektor esetében kimagasló, 33,3 százalék volt, az EBITDA-arányos működési cash-flow a teljes csoportra vetítve 43,8 százalékot tett ki.
 • A csoport bevételeinek 72%-át, míg az EBITDA 90%-át a távközlési szegmensben működő leányvállalatok biztosították.
 • A vállalatcsoport 2022-ben is a hazai informatika domináns szereplője volt, megőrizve piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozícióját.
 • A rendelkezésre álló előzetes pénzügyi információk alapján, valamint az egyedi hatások kiszűrésével a 4iG negyedéves gyorsjelentése kapcsán bemutatta, hogy milyen eredményességgel működhet a cégcsoport a Vodafone Magyarországgal együtt, amelynek többségi 51%-os tulajdonát a tárgyidőszak zárását követően vásárolta meg a társaság.
 • Amennyiben az akvizíció már 2022. januárjában megvalósul, a csoport pro-forma értékesítés nettó árbevétele meghaladja az 585 milliárd, míg EBITDA-ja megközelíti a 182 milliárd forintot. Az előzetes adatok alapján a 4iG 2023-ban egyike lehet a legnagyobb forgalmú és legeredményesebben működő hazai vállalatoknak.

Kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött a 4iG Nyrt. (4iG), amely 2022-ben jelentős átalakuláson ment keresztül. Amellett, hogy a tőkepiaci társaságnak sikerült megőriznie piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozícióját Magyarországon, kulcsfontosságú akvizíciókat valósított meg a hazai- és a nyugat-balkáni távközlési szektorban. A csoport organikus növekedésének, valamint a végrehajtott akvizícióknak köszönhetően a 4iG technológiai-infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött. A digitalizáció mellett a cégcsoport működési fókuszának kiszélesítése a távközlési szegmensre, a bevételek és jövedelmezőség átalakulása, továbbá az év során kötött stratégiai partnerségek – Rheinmetall, magyar állam - szilárd alapot biztosítanak a 4iG jövőbeli sikeres működéséhez. A Vodafone Magyarország megvásárlásával a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs cégcsoporttá vált Magyarországon, ugyanakkor tovább bővítette kompetenciáit az informatika és az űripar területén.

A 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 2022-ben 277,3 milliárd forint volt, ami 196 százalékkal magasabb a 2021. évinél. A cégcsoport EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot, ami 491 százalékos növekedés az előző évihez képest. (A normalizált proforma értékesítés nettó árbevétele 304,8 milliárd, míg a normalizált pro-forma EBITDA meghaladta volna a 82,8 milliárd forintot.)*

A Cégcsoport tárgyidőszaki 21 milliárd Ft-os negatív adózott eredménye nem tükrözi a társaság valós működési teljesítményét, azok többségében az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből, vagy egyéb pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásokból származnak. Ennek megfelelően a társaság 31,6 milliárd Ft-os pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.

* A csoport albán leányvállalatai, valamint az Antenna Hungária év közben kerültek a 4iG tulajdonába, ezért a társaság közzétette, hogyan alakult volna a csoport konszolidált árbevétel és EBITDA, amennyiben az érintett cégek már 2022. januárjától a vállalatcsoport kötelékében működnek.

Budapest, 2023. március 1.

Háttérinformáció:

4iG Csoport
A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió technológiai-infokommunikációs piacának meghatározó cégcsoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság friss és innovatív szemlélete, valamint magyarországi piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozíciója a régió digitális átalakulásának vezető lakossági- és üzleti szolgáltatójává emeli a cégcsoportot. A 4iG dinamikus expanziós stratégiának köszönhetően kulcsszereplővé erősödött Magyarországon és a nyugat-balkáni térség távközlési piacain. A telekommunikációs, valamint informatikai piac változásainak és igényeinek megfelelve a vállalatcsoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát és portfólióját. A 4iG Csoport alkalmazottainak száma jelenleg megközelíti a 9.000 főt.
www.4ig.hu

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató
sajto (@) 4ig.hu