A 4iG Nyrt. adószáma 2023. október 1-től megváltozott. Az új adószám: 12011069-2-51.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

  • ENG
  • |

    4iG

    {{ portfolioStock.last }} Ft

    {{ portfolioStock.change_percent }}

Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben

Az AMOS-műholdakat tulajdonló Space Communications Ltd.-ben szerezhet többségi tulajdont a cégcsoport 

Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése. A tőkepiaci társaság és két leányvállalata a Hungaro DigiTel, valamint a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a céltársaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely hazánkban és a régiónkban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a SpaceCom közgyűlése, valamint az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést. A tranzakció becsült értéke 65 millió USD.

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft., valamint a CarpathiaSat Zrt. a műholdszolgáltató Space-Communication Ltd.-vel annak érdekében, hogy zártkörű tőkeemeléssel 51 százalékos tulajdont szerezzen az izraeli tőkepiaci társaságban. Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti, valamint a tel-avivi értéktőzsdén is bejelentették. A Spacecom négy geoszinkron műholdból álló flottát tulajdonol, illetve üzemeltet különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A 65 munkavállalóval rendelkező SpaceCom részvényeivel a Tel-Avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió USD, EBITDA-ja pedig 52 millió USD volt. A társaság jelenleg 300 millió USD értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

„Bízom benne, hogy a SpaceCommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet, amely egyben azt is jelentené, hogy a 4iG csoport sikeresen végrehajtotta első nemzetközi akvizícióját. A tranzakciót nem csak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hiszen egy olyan megállapodást készítünk elő, amely Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén.” – mondta a mai bejelentést követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója. „A Spacecom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához. Így az akvizíció a tudástranszfer, valamint a nemzetközi stratégiai együttműködések kialakítása szempontjából is fontos lépés számunkra – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG és leányvállalatai a zártkörű tőkeemeléssel abszolút irányító többségi tulajdont szereznének az izraeli társaságban. Az akvizíció megvalósítása érdekében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek augusztusra várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot Spacecom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A 65 millió USD értékű tranzakció zárása 2021. őszére várható, melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a társaság közgyűlése, és az izraeli Kommunikációs Minisztérium is hozzájáruljon.

Háttér információ:

Geostacionárius/geoszinkron pálya (Geostationary Earth Orbit, GEO) egy olyan geoszinkron pálya, amelyen a műhold keringési ideje (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc) megegyezik a Föld forgási periódusával és az Egyenlítő síkjában van. Ennek következtében az objektum a Föld olyan pontjairól, ahonnan látható, mindig azonos helyen látszik, innen mozdulatlannak tűnik. A pálya magassága az átlagos tengerszint felett 35 786 km.

Magyarország geostacionárius pályájaA SpaceCom tulajdonában és üzemeltetésében működő AMOS 3 műhold 2004 óta szolgáltat a nemzetközi egyezmények szerint Magyarország által birtokolt geostacionárius nyalábon. A SpaceCom és a magyar állam között létrejött bérleti szerződés 2024-ben jár le. A bérleti időszakot követően követően A 4iG, az Antenna Hungária és a New Space Industries Zrt. által alapított CarpathiaSat Zrt. az AMOS 3 műhold pályaszakaszára új kereskedelmi műholdat bocsátaná fel. A SpaceCom akvizíciója tehát jelentős mértékben támogatná a CarpathiaSat stratégiai terveit, hiszen az izraeli társaság több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a műholdak fejlesztésében és üzemeltetésében is.

Jogi feltételek és nemzetközi megállapodások rendezik műholdak által használható pályákat is. Magyarország az International Telecommunication Union (az ENSZ telekommunikációs szakmai szervezete, röviden: ITU) tagállamaként (az ITU 1992-es Alapokmányát jelenleg a 2011. évi XLV. törvény, illetve az Alapokmány módosítását a 2012. évi X. törvény ratifikálja) a ’90-es évek elején megkezdte MAGYARSAT programját, amelynek célja magyar geostacionárius műhold felbocsátása és üzembe helyezése volt. Gazdasági okokra hivatkozva végül nem valósult meg ez a magyar projekt. Hazánk 4°W-es pályapozícióra bejelentett európai nyalábját és vele járó frekvenciáit 2004-től bérbe adták.

Budapest, 2021. június 15.

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
kommunikációs és marketing igazgató
sajto (@) 4ig.hu
www.4ig.hu