A 4iG Nyrt. adószáma 2023. október 1-től megváltozott. Az új adószám: 12011069-2-51.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Felminősítette a 4iG-t a Scope

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Felminősítette a 4iG-t a Scope

A Vodafone akvizíció jelentősen javíthatja a társaság piaci pozícióját

 • A Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását ’BB-’-ra (stabil kilátással) ’B+’-ról (pozitív kilátással). Ezzel egyidőben a 4iG már kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását ’BB-’-ra (stabil kilátással) ’B+’-ról (pozitív kilátással) javította a hitelminősítő intézet.
 • A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz.
 • A felminősítés egyben elismerése a 4iG sikeres expanziós stratégiájának, a Vodafone Magyarország tranzakcióval regionális bajnokká emelkedhet a cégcsoport.
 • A vállalat adósság/eredményesség mutatója a következő években javulhat, amely a 4iG ismételt felminősítését eredményezheti.

A 4iG Nyrt. (4iG) kibocsátói és adósság besorolását ’BB-’szintre emelte a Scope Ratings, amely a Vodafone akvizíció zárását követően erősíthetnek meg – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz. Tavaly novemberben a ’B+ stabil’ besorolást pozitív kilátásokra módosította a hitelminősítő, valamint jelezte, hogy emelheti a 4iG kibocsátói, illetve kötvény adósbesorolásait. A Scope Ratings a következő hetekben várja a Vodafone akvizíció zárását.

A felminősítéssel a 4iG Csoport 2021-ben indított, sikeres expanziós stratégiáját is elismerték” – húzta alá Fekete Péter, a 4iG Nyrt. Csoport vezérigazgatója a felminősítés kapcsán. „Az elmúlt másfél évben végrehajtott akvizíciók javították a cégcsoport pénzügyi mutatóit, a megvásárolt vállalatok jól kiegészítik egymást, az integrációs folyamat során szinergiák széles skáláját aknázhatja ki a cégcsoport. Mostanra Albániában az elsőszámú távközlési szolgáltatóvá erősödött a vállalat, a Vodafone Magyarország tranzakcióval pedig nemcsak nemzeti bajnokká, hanem regionális bajnokká emelkedhet a 4iG” – fűzte hozzá Fekete Péter.

A Scope kiemelte: a Vodafone megvásárlásával a 4iG Csoport Magyarország második legnagyobb előfizetői bázisával rendelkező (3,2 millió előfizető) mobilszolgáltatójává válhat, illetve piacvezető lehet a szélessávú, vezetékes internet szegmensben (1,5 millió előfizető) is. A tranzakcióval komplex, mobil-vezetékes konvergens szolgáltatóvá léphet elő a cégcsoport.
A Scope kalkulációja szerint a 4iG Nyrt. adósság/EBITDA mutatója 2024-re 4,5-re csökkenhet, a hitelállomány alakulása hozzájárul a későbbi stabil kilátásokhoz. A hitelminősítő intézet elemzése további felminősítést helyez kilátásba a közelmúltban vásárolt vállalatok stabil integrációja, a csoportszintű pénzügyi működés megszilárdítása és az M&A tevékenység mérséklése esetén – így az adósság/EBITDA mutató érdemben 4 alá eshet. A Vodafone tranzakció kedvező kimenetele 30-35 százalék körülire növelheti a 4iG Csoport EBITDA-marzsát, továbbá a cégcsoport bővülése, valamint a stabilabb, diverzifikáltabb bevételei és a szinergiák fokozatos megvalósulása tovább javíthatják a működési jövedelmezőséget és az üzleti kockázati profilt. A Scope elemzése leszögezte: hosszútávon stabil a 4iG hitelfizetési képessége.

Budapest, 2023. január 06.

Háttérinformáció:

4iG Nyrt.
A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési- és informatikai piacának meghatározó cégcsoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság friss és innovatív szemlélete, valamint magyarországi piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozíciója a régió digitális átalakulásának vezető lakossági- és üzleti szolgáltatójává emeli a cégcsoportot. A 4iG dinamikus expanziós stratégiának köszönhetően kulcsszereplővé erősödött Magyarországon és a nyugat-balkáni térség távközlési piacain. A telekommunikációs, valamint informatikai piac változásainak és igényeinek megfelelve a vállalatcsoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát és portfólióját. A 4iG Csoport alkalmazottainak száma jelenleg megközelíti a 6.000 főt. www.4ig.hu

Scope
A Scope Groupot 2002-ben alapítottak Berlinben, a kötvények független minősítését, kutatását és kockázatelemzéseket végzi. A Scope Ratings vezető európai hitelminősítő ügynökségként hitelkockázat-elemzést nyújt, kifejezetten európai szemléletű hitelkutatást és -értékelést képviselve. A Scope Ratings az EU minősítési rendeletének megfelelően bejegyzett, és az Európai Unióban ECAI-státusszal működik. A hitelminősítő intézetek tevékenységük során a vizsgált entitás hiteltörlesztési képességét és hajlandóságát vizsgálják. Az információkat tömörítik és mutatókat hoznak létre a hitelfelvevők, a hitelezők és a tőkepiaci szereplők számára.

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport Vállalati Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgató
sajto (@) 4ig.hu