Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

A Scope felülvizsgálja a 4iG hitelminősítését

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

A Scope felülvizsgálja a 4iG hitelminősítését

A Vodafone akvizíció eredményétől és hatásaitól függően a nemzetközi hitelminősítő akár két szinttel is felminősítheti a társaságot

 • A Scope Ratings szerdán publikált éves minősítési jelentésében közzétette, hogy felülvizsgálat alatt tartja a 4iG Nyrt. ’B+’ kibocsátói és ’B+’ adósság (NKP kötvény) besorolását.
 • A hitelminősítő továbbra is szoros figyelemmel kíséri a 4iG akvizíciós tevékenységét. Ennek eredményétől és a tőkepiaci társaság kockázati profiljára, valamint hitelmutatóira gyakorolt hatásaitól függően a Scope felminősítheti az infokommunikációs vállalatcsoport kibocsátói és adósság besorolását.
 • A pozitív várakozás mellett a Scope felülvizsgálat alá helyezte a 4iG minősítését, amelyet a Vodafone Magyarország akvizíciójának eredményétől és feltételeitől, valamint a vállalatcsoport egyéb akvizíciós tevékenységétől tesz függővé.

A 4iG Nyrt. (4iG) kibocsátói és adósság besorolásáról adta ki éves minősítési jelentését a Scope Ratings GmbH (Scope), amelyet a berlini központú társaság a honlapján tett közzé. A hitelminősítő minden évben áttekinti és elemzi a vállalatcsoport pénzügyi helyzetét, annak idei minősítését pedig - „felülvizsgálat alatt” megjegyzéssel - függőben tartja. A jelenlegi B+ kibocsátói és B+ fedezetlen adósság (NKP kötvény) besorolás nyitott marad a korábban bejelentett Vodafone Magyarország tranzakció lezárásáig, mivel annak teljesülése tovább javíthat a vállalatcsoport hitelmutatóin és üzleti kockázati profilján.

A hitelminősítő jelentése szerint a 4iG hitelminősítése, üzleti és pénzügyi kockázati profilja javulhat a jelenleg folyamatban lévő tranzakciós ügyletektől függően. A magyar infokommunikációs cégcsoport várhatóan ez év végén zárja a Vodafone Magyarország felvásárlását célzó folyamatot, ezért a jelentős mobil és vezetékes szélessávú internet piaci részesedés, valamint a magas EBITDA-marzs lehetősége kedvező hatással lehet a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság kockázati profiljára. A Scope elemzése hozzátette: a kilátásban lévő Vodafone-ügylet struktúrája nagy mértékben befolyásolhatja a 4iG kibocsátói- és adósságbesorolását.

A pozitív várakozás mellett a Scope felülvizsgálat alá helyezte a 4iG jelenlegi kibocsátói- és adósságminősítését. A hitelminősítő a következő hónapokban továbbra is szoros figyelemmel kíséri a Vodafone-akvizíció fejleményeit, valamint a 4iG egyéb akvizíciós tevékenységét. Ezek eredményétől függően a Scope akár két fokozattal is felminősítheti az infokommunikációs vállalatcsoportot.

Budapest, 2022. november 09.

Háttérinformáció:

Scope Group
A Scope Groupot 2002-ben alapítottak Berlinben, a kötvények független minősítését, kutatását és kockázatelemzéseket végzi. A Scope Ratings vezető európai hitelminősítő ügynökségként hitelkockázat-elemzést nyújt, kifejezetten európai szemléletű hitelkutatást és -értékelést képviselve. A Scope Ratings az EU minősítési rendeletének megfelelően bejegyzett, és az Európai Unióban ECAI-státusszal működik. A hitelminősítő intézetek tevékenységük során a vizsgált entitás hiteltörlesztési képességét és hajlandóságát vizsgálják. Az információkat tömörítik és mutatókat hoznak létre a hitelfelvevők, a hitelezők és a tőkepiaci szereplők számára.

4iG Nyrt.
A budapesti székhelyű 4iG Nyrt. Magyarország vezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, amely emellett jelentős érdekeltségekkel rendelkezik a hazai és a régiós infokommunikációs piacokon. A társaság több mint 27 éve van jelen az iparágfüggetlen innovatív informatikai technológiák piacán. A vállalat folyamatosan bővíti szolgáltatásait és portfólióját, hogy megfeleljen az infokommunikációs piac változásainak és igényeinek. A csoport közel 6.000 munkavállalót foglalkoztat. A 4iG széles spektrumú megoldásszállítóként jelentős érdekeltségekkel rendelkezik az informatika mellett a telekommunikáció, a műholdas távközlés, és a távközlési infrastruktúra-fejlesztés területein is. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat célja, hogy meghatározó piaci pozíciót építsen ki az infokommunikációs szolgáltatások széles területén Magyarországon, valamint a közép-kelet-európai és nyugat-balkáni régiókban. www.4ig.hu

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport Vállalati Kapcsolatok és
Kommunikációs Igazgató
sajto (@) 4ig.hu