Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

Szime3D projekt

KUTATÁS-FEJLESZTÉS

SZIME3D PROJEKT

Projekt neve: SziMe3D – 3D-s technológiai innovációk a turizmus, oktatás és sport területén

Projekt időtartama: 2012.06.01. – 2014.02.28.

Kedvezményezett megnevezése és adatai:
SziMe3D Kft.
4028 Debrecen, Kassai út 26.
A pályázati konstrukció akkreditált innovációs klaszterek tagjai többségi tulajdonában álló projektcégek számára nyújt forrásokat. A Humansoft Kft. a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez kapcsolódó SziMe3D Kft. egyik tulajdonosa.

Projekt leírása: A SziMe3D projektben fejlesztett termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább, valamint muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását teszi lehetővé. Munkánk során megtörténik az épített örökség és kiemelt fontosságú tárgyi emlékek 3D-s modelljének előállítása, a felhasználható digitalizálási technológiák kiválasztása, tesztelése, értékelése, a különböző feldolgozási és optimalizálási eljárások elemzése, az objektumok, tárgyak - lehetőség szerinti - teljes állapotának rekonstruálása. Feladatunk a kiválasztott objektumok és tárgyak megjelenítése kulturális célú, turisztikai, oktatási és kutatói környezetben is.

Szintén az oktatást támogatja a 3DSyllabus kifejlesztése, mely során egy olyan szoftverrendszer kialakítása történik, amely elősegíti az oktatók számára az oktatási folyamatok támogatását 3D-s tananyagok elkészítésével. Az elkészítendő szoftverrendszer tartalmaz egy szerkesztő programot, amelyben a tananyagok összeállíthatók, illetve több platformra készül egy-egy lejátszó alkalmazás, amelyek segítségével az elkészített tananyagok különböző platformokon megtekinthetők. Felhasználói oldalról a szoftver olyan emberek számára próbál eszközrendszert biztosítani 3D-s anyagok készítésére, akik nem jártasak a 3D-s tervezésben, illetve projekcióban. A tananyagokban a rendszer interaktivitást biztosít, így elősegíti a diákok figyelmének lekötését, hozzájárulva így a tanulási folyamat könnyebbé tételéhez. Ugyanez az interakció az oktatót is segíti, hiszen órai használat mellett képes a tananyagot a diákok aktuális képzési és figyelmi állapotához igazítani, ezáltal produktívvá téve az oktatást. A szoftver a 3D-s tananyag összeállításhoz az egyszerűsített kezelőfelületen kívül 3D-s objektumkönyvtárat is biztosít.

A projekt része egy integrált utazásközvetítő informatikai rendszer, a SmartTravel megvalósíthatóságának kutatása, egy piacképes, teljes funkcionalitású prototípus rendszer kifejlesztése: utazásszervezők, TDM szervezetek és más turisztikai szereplők közös adatbázisba szervezett kínálatának, hozzáférési szintekre bontott kezelése, értékesítése, valamint az értékesítők és terméktulajdonosok közti elszámolása, továbbá kiemelten, a közös multimédia adattárban tárolt úticél és szálloda képek, videók egységes, 3D-s szemüveg nélküli képi technológiával történő megjelenítése.

A FootballAvatar egy kísérleti fejlesztésen alapul, amely a DVSC-TEVA különböző szakosztályainak a bevonásával lesz elvégezve. Fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációkban absztrahálni képes adathalmazok (avatárok) írnák le, és a jövőbeli viselkedésekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ, döntéstámogató rendszerként. A fejlesztendő videó feldolgozás olyan kérdésre is választ adhat, hogy a játékos mit lát a pályán. A futball szakembereknek ez fontos információ, de ma egyetlen piacon lévő termék sem tudja ezt az információt megadni.

A projekt keretében olyan 3D stúdió kerül kialakításra, amely alkalmas 3D mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, oktatási célú bemutatására, valamint további különböző célú feldolgozására.

Prospektus a SziMe3D projektről

Tanácsadás üzletágunk 3D szkennelési munkája

A SziMe3D projekt saját weboldala: http://www.szime3d.hu/
A SziMe3D ernyőprojekten belül a 3DAR alprojekt saját weboldala:
 www.szime3dar.com

4iG_K&F_logo_Szime3D.jpg
4iG_K&F_logo_Szechenyi_KPF_logocsoport.jpg