Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

NVKP-16 projekt

KUTATÁS-FEJLESZTÉS

NVKP-16 PROJEKT

Kedvezményezett neve: 4iG Nyrt.

Projekt címe: Kiemelkedő halálozási kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program: Nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program elindítása és kapcsolódó technológiák integrált fejlesztése.

Szerződött támogatás összege: 348 799 992 Ft

Támogatás mértéke: 63,33%

A projekt tartalmának bemutatása:

Az ijesztő rákhalálozási adatok szerint Magyarországon évente kb. 33 000 ember hal meg rosszindulatú daganatos megbetegedésben, a daganatos betegségek aránya a halálozási statisztikákban fokozatosan emelkedik.

Bebizonyosodott, hogy a daganatok kialakulásában a genetikai tényezőknek meghatározó szerepe van. Az elmúlt években a Humán Genom Projekt és a Rákgenom Projekt megalapozta a daganatok célzott és személyre szabott (precíziós) kezelésének lehetőségét. A betegek sikeresebb kezeléséhez azonban jelentős mérvű további alkalmazott kutatásra és innovációra van szükség.

A világszínvonal gyors elérése érdekében a hazai onkológiai és hemato-onkológiai ellátás két vezető központja, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (ESZSZK) valamint két hazai innovatív orvos-biotechnológiai és informatikai vállalkozás, az Oncompass Medicine Hungary Kft. (OCM) és a 4iG Nyrt. alakít konzorciumot.

Az OOI genomikai vizsgálatokat végez, az ESZSZK precíziós onkológiai klinikai vizsgálatokat végez, klinikai és genomikai adatbázisokat hoz létre, az OCM új diagnosztikai termékeket fejleszt ki, a 4iG feladata a BigData elemzés.

Az új nemzeti program célja a daganatok kialakulásáért felelős ún. „driver” gének vizsgálata és azonosítása, a rájuk ható kombinált, precíziós kezelések kifejlesztése. Ezen túlmenően olyan új genomikai panelek kialakítása, amelyek hatékonyan alkalmazhatók a daganatok korai diagnózisára, a terápiás kezelés hatékonyságának nyomonkövetésére. A konzorcium által meghatározott új terápiás célpontok új gyógyszerkombinációk kifejlesztését és a terápiás hatékonyság növelését eredményezik, amely a daganatos megbetegedések miatti halálozás csökkenéséhez vezet.

A pályázat megvalósulása esetén a daganatos betegek diagnózisa, prognózisa és terápiája hatékonyabbá és költségkímélővé válik. A hasznosítás elsődleges területei az onkológiai tevékenységet végző kórházak, klinikák, diagnosztikai és belgyógyászati egységek.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.12.31.

Projekt azonosító száma: NVKP_16-1-2016-0005

4iG_KF_logo_NKFI