A 4iG Nyrt. adószáma 2023. október 1-től megváltozott. Az új adószám: 12011069-2-51.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

  • ENG
  • |

    4iG

    {{ portfolioStock.last }} Ft

    {{ portfolioStock.change_percent }}

Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben

HÍREK

Innováció

GLOBÁLIS SZOLGÁLTATÓK KÖZÉ LÉPHET A 4iG AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN

Az AMOS-műholdakat tulajdonló Space-Communications Ltd.-ben szerezhet többségi tulajdont a cégcsoport

Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése. A tőkepiaci társaság két leányvállalatával – Hungaro DigiTel, CarpathiaSat – előzetes megállapodást kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a céltársaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely hazánkban és a régiónkban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. A társaság átvilágítását követően az ügylet sikeres lezárásának feltétele, hogy a SpaceCom közgyűlése, valamint az izraeli Kommunikációs Minisztérium is jóváhagyja a tulajdonszerzést. A tranzakció becsült értéke 65 millió USD.

A SpaceCom négy geoszinkron műholdból álló flotta tulajdonosa, illetve üzemelti ezeket különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A 65 munkavállalóval rendelkező SpaceCom részvényeivel a Tel-Avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió USD, EBITDA-ja pedig 52 millió USD volt. A vállalat jelenleg 300 millió USD értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

„Bízom benne, hogy a SpaceCommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet” – mondta a mai bejelentést követően Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. „A tranzakciót nemcsak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hanem ez Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén. A SpaceCom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához.”

Az akvizíció megvalósítása érdekében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek augusztusra várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot a SpaceCom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A 65 millió USD értékű tranzakció zárása 2021. őszére várható.

4iG-SpaceCom-Amos.jpg