Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

A közelmúltig, ha azt a szót hallottuk, hogy adattárház, akkor nagyvállalatok egységesített adatvagyon kezelésére gondolhattunk, de manapság már a kis- és középvállalatok számára is fontos eleme lehet a vezetői döntéstámogatási rendszerek adatforrásaként. Ezt felismerve a nagyobb szoftvert gyártó cégek ezen szegmensnek is kínálnak adattárház építéshez szükséges szoftvereket.

Az adattárház egy szervezet különböző alap rendszereiből (ERP, CRM, HR, stb.) kapja elsődlegesen az adatait, melyek alapja általában relációs adatmodellű adatbázisok, de adatforrásként tekinthetünk excel, flat, stb. fájlra vagy akár egy nem relációs adatbázisra is. Végeredményként egy olyan nagy mennyiségű adat fogadására felkészült struktúrát kapunk – dimenzionális modell –, amely az üzleti intelligencia eszköztárával (OLAP, BI, stb) optimálisan riportolható, elemezhető, de kialakítható akár az adatbányászat számára is megfelelő struktúra.

A forrásrendszerekből az adattárházba történő adatbetöltési folyamat rövidítése szaknyelven ETL (kinyerés, átalakítás, betöltés) amely jól leírja a fontosabb lépéseket. Az adattárházi betöltések meghatározott időközönként történhetnek (napi, heti, stb.) - jellemzően az éjszakai inaktív időszakokban. Ezért on-line adatszolgáltatásra nem alkalmasak, viszont megőrzik a lényeges adatok történetiségét - historikus adatkezelés -, azaz alkalmas különböző időszakok adatváltozásainak elemzésére.

Egy adattárház tervezése, építése mindig hosszadalmas feladat, mert szinte az egész szervezetet érinti, komplex együttműködést igényel és céges folyamat változásokat indukál. Bevezetése után a normál üzemeltetésen túl is folyamatos munkát generál a cég működésében történő változások kezelése.

Tervezési módszertanként a legismertebbek a klasszikus Ralph Kimball- és Bill Ilmon féle, de napjainkban divatos a  Lan Linstedt fémjelezte Data Vault modellezés is.

MIK A FŐBB ELŐNYEI EGY JÓL MEGTERVEZETT ADATTÁRHÁZNAK?

 • naprakész információt biztosít a vezetői döntés előkészítéshez,
 • a szervezeten belüli adatkezelés és továbbítás letisztult, szabályozott lesz,
 • jelentős mértékű adatminőség javulás érhető el.

MIK LEHETNEK A HÁTRÁNYAI?

 • mivel költséges és időben hosszútávú beruházásról van, nehéz megtérülést számolni.