Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

VASÚTI KARBANTARTÁST TÁMOGATÓ MEGOLDÁSOK

PÁLYAFENNTARTÁSI TERVEZŐ ÉS DÖNTÉSSEGÍTŐ SZAKÉRTŐI RENDSZER (PATER)

A lyafenntartási Tervező és döntéssegítő szakértői Rendszer célja az üzemeltetett vasúti pályahálózat infrastruktúra adatainak nyilvántartása, a pálya állapotára vonatkozó adatok kezelése, a különböző mérési és vizsgálati adatok elemzésének lehetővé tétele, a pályán alkalmazható sebességek megfelelőségének vizsgálata.

A nyilvántartott adatok alapján javaslatokat ad a szükséges karbantartási munkák elvégzésére. Az adatok történeti kezelése lehetőséget biztosít az állapotváltozások elemzésére, a szükséges teendők tervezésére. A program kezeli a karbantartási munkák elvégzéséhez szükséges technológiai alapadatokat, amelyek ismeretében költségbecslés készíthető.

Az adatok elemzéséhez a hagyományos adatkezelési felületek mellett grafikus és térképes megjelenítés is rendelkezésre áll.

A PATER által kezelt főbb pályadiagnosztikai területek:

 • Vágánydiagnosztika: Célja a vágánygeometriai mérési rendszerek adatainak nyilvántartása. Lehetőség van a különböző mérési módon és elven keletkező adatok kezelésére, a különböző mérethatár kategóriákkal szerinti vizsgálatára.
 • Síndiagnosztika: Nyilvántartásra kerülnek az ultrahangos sínvizsgálatok adatai, a sínprofil mérési rendszer adatai, a sínfejrepedezettségi (HeadCheck) vizsgálatok adatai, a hullámos sínkopás mérések, valamint a síntörésekkel kapcsolatos adatok. Az időszakos (gépi) sínvizsgálatok eredményei alapján a rendszer javaslatot ad a sínkarbantartás elvégzésére, illetve lehetőséget biztosít a sínkarbantartási terv elkészítésére is.
 • Alépítmény-diagnosztika: Az alépítményi hiba vizsgáló rendszer a helyszíni vizsgálatok alapján feltárt hibahelyek nyilvántartására szolgál. A vágánygeometriai süppedés paraméterből képzett mozgó-szórás maximum adatok felhasználásával általános minősítő adatok kalkulálhatók.

A rendszer nagyfokú paraméterezhetősége lehetővé teszi a kezelt „vonalas” nyilvántartások körének dinamikus bővítését, ill. új mérési rendszerek egyszerű beillesztését és adataik kezelését. 

A PATER MS SQL szerverrel működő kliens/szerver architektúrájú „vastag kliens” megoldás, .Net fejlesztési környezetben megvalósítva. A központi adatbázist intraneten, vagy az interneten keresztül érhetik el az arra jogosult felhasználók.

A rendszer jelenleg a MÁV Zrt-nél és a GYSEV Zrt-nél működik, szatellitrendszerként. A MÁV Zrt. esetében szoros integráció valósult meg az ERP rendszer és a PATER között, kijelölt modulokon belüli kétirányú adatkapcsolat kezelésével.