Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

  • ENG
  • |

    4iG

    {{ portfolioStock.last }} Ft

    {{ portfolioStock.change_percent }}

GAZDASÁGI TERVEZŐ- ÉS ELEMZŐ RENDSZEREK

A közlekedési szegmensben a gazdasági tervező rendszerek bevezetése során különös figyelmet fordítunk a jogszabályi megfelelőségre, adatszolgáltatási jelentési kötelezettségek támogatására. A megrendelői elvárásoknak megfelelően lehetővé tesszük a könyvelés szintjén, hogy a közszolgáltatási szerződés szerint elkülönítésre kerüljenek a közfeladatot ellátó, közszolgáltatási tevékenységek, támogatjuk az önköltségszámítást, biztosítjuk a vonali fedezeti riport előállítását terv adatokon, valamint a pályaműködési szerződés szerinti tervezési modell kialakítása is megtörtént.

A cégcsoporti komplex rendszer kiemelkedő funkciója, hogy alkalmas többek között például közlekedési módok, vonalak, díjtermék-típusok, értékesítési csatornák vagy értékesítési programok, illetve akciók szerinti értékesítési árbevétel tervezésére is.

A különböző iparágakban, hazai és nemzetközi projektekben szakértőink jelentős gyakorlati tapasztalatot szereztek vezetői információs rendszerek, gazdasági tervező rendszerek bevezetése során. Ezen tapasztalat képessé teszi szakértőinket, hogy a rendszerek bevezetésekor már a koncepcióalkotási folyamat során azonosítsák a kritikus tényezőket, ezzel is megalapozva a valós üzleti haszonnal járó folyamati és funkcionális javaslatokat.

Az általános pénzügyi és eredménytervezési, valamint a vállalatspecifikus műszaki folyamatok rendszerszintű leképezésén túl a gyakorlat azt mutatja, hogy kiemelt szerepet kapnak a HR tervezési folyamatok informatikai támogatása, valamint az jövedelmezőségszámítás, önköltségszámítás kalkulációja mind tervadatokon, mind pedig a múltbeli gazdasági események mentén.

A vállalat vezetése számára a kontrolling terület gyakran csak jelentős manuális munkával tudja kimutatni, mely üzletágak generálják a legnagyobb nyereséghányadot, mely szolgáltatások, megoldások, termékek jövedelmezősége a legkiemelkedőbb, melyekre fókuszáljanak a jövőben a bevételnövelés érdekében. Egy erre a célra kialakított, testre-szabott és bevezetett tervezési rendszer jövedelmezőség-számítási modulja nagy mértékben tudja támogatni a vállalat hatékony működését, a vezetési döntéselőkészítést és -támogatást. A kialakítandó rendszereknél mindig szem előtt tartjuk, hogy a vállalatra testreszabott funkciók, folyamatok valósuljanak meg.

Amikor tervezési rendszer kialakítása és bevezetése mellett dönt a cégvezetés, gyakran alapvető igényként fogalmazza meg a váratlan eseményekre való gyors reagálás lehetőségét, képességét, támogatását.

Napjainkban a koronavírus-járvány teljes mértékben felülírta és jelenleg is felülírja a vállalatok üzleti tervét, így azok a cégek tudnak hatékonyan reagálni, melyek tervezési rendszerei, folyamatai alkalmasak a gyors "újratervezésre", a működési költségükre összpontosítva az egyes lehetséges akcióterveket gazdasági működésükre gyakorolt hatásáról a megfelelő döntéstámogató vezetői riportokat képesek előállítani, ezáltal a szükséges vezetői döntéseket késedelem nélkül meg tudják hozni. Ez a fajta gyors reagálás, újratervezési folyamat csak egy rendkívül rugalmas, paraméter-vezérelt tervezési rendszerben lehetséges.

A vállalatok költségeinek számottevő részét képezik a személyi jellegű költségek. A létszám- és személyi jellegű költségek megfelelő szintű tervezésének, a várható prognózisok készítésének, beleértve a terv-tény várhatók közötti eltérések monitorozásának kiemelt jelentősége van mint rövidebb távon, mint stratégiai távlatokban is.

Az olyan váratlan és a vállalati működést alapjaiban megváltoztató események, mint egy pandémiás helyzet természetesen nem csak a személyi jellegű költségek tervezésénél, hanem általánosságban a vállalati összes gazdasági tervezési területén igényli a gyors adaptációs képességeket. Egy a változásokhoz gyorsan igazodó vállalati tervező rendszer hozzájárulhat a működési költség kordában tartásához és a bevételkiesés elkerüléséhez még egy olyan rendkívüli helyzetben is mint a COVID-19 járvány okozta globális válsághelyzetben.

Cégcsoportos működés esetén gyakran vezetői igény az is, hogy egységes tervezési és beszámolási rendszere legyen a teljes cégcsoportnak. Ez az igény gyakran arra irányul, hogy a vállalatspecifikus folyamatok kialakítása megmarad, ugyanakkor a beszámolási szinten közös felület biztosítja az adatszolgáltatást támogatva az egymás közötti elszámolásokat, konszolidációs folyamatokat terv szinten is.

A tervezési és várhatózási folyamtoknál szükség van a korábbi és az adott üzleti évek adatainak, törzsdimenzióinak frissítésére, így a tervezési rendszerhez gyakran kapcsolódik adattárház vagy adatpiac kialakítása és a beszámolási rendszerek újragondolása. Erre nyújtanak megoldást az úgynevezett BI, azaz üzleti Intelligencia rendszerek.