A 4iG Nyrt. adószáma 2023. október 1-től megváltozott. Az új adószám: 12011069-2-51.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

IPAR 4.0
ENERGIAMENEDZSMENT

Siemens technológia & 4iG szolgáltatások

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS JELENTŐSEN OPTIMALIZÁLHATÓ

Az energia költségek csökkentése elengedhetetlen tényező a versenyképesség hosszútávú megőrzésében, a szigorodó törvényi előírások pedig egyre tudatosabb energiafelhasználásra kényszerítik az ipari vállalatokat. Annak érdekében, hogy megfeleljünk ezeknek a kihívásoknak elengedhetetlen az egész vállalat energiafogyasztásának folyamatos monitorozása és a következetes, a teljes gyártást lefedő energiagazdálkodás kialakítása. 

A Siemens skálázható megoldásai több szinten kínálnak megoldásokat, kezdve a törvényi előírásoknak megfelelő egyszerű villamosenergia monitorozástól, az egészen komplex, gépi tanulással támogatott energiamenedzsment rendszerekig. Ennek a modularitásnak a legnagyobb előnye, hogy a rendszer a vállalatok igényeinek megfelelően növekedhet.

ÚJ JOGI SZABÁLYOZÁS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL

Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek számára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az 1/2020. (I. 16.) rendeletben határozta meg a villamosenergia-fogyasztást pontosan nyomon követő almérők telepítési szabályait, valamint a mérés minimális követelményeit.

A rendelet értelmében 2021. január 1.-től kötelező az egyedi almérő felszerelése az alábbi villamosenergia-felhasználási pontokon, ha a villamosenergia-felhasználás a beépített teljesítmény és az üzemidő alapján nem határozható meg:

 • 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezések
 • 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezések
 • Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményének igénybevétele esetén, amennyiben a villamosenergia-megtakarítás mértéke a beépített teljesítmény és az üzemidő alapján számítással nem határozható meg.

2022. január 1-jétől az előzőekben említett mérési értékek az alábbiak szerint módosulnak:

 • 100 kW-ról 50 kW-ra módosul az önálló villamos berendezések esetén
 • 140 kW-ról 70 kW-ra módosul az elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezések esetén
 • Továbbá egyedi almérő telepítése szükséges az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológia sorba állított berendezések esetében is, ahol a beépített legnagyobb egyidejű teljesítmény meghaladja a 100 kW-ot.

A KÉZBEN TARTOTT ENERGIAHATÉKONYSÁG ELŐNYEI

Az energiagazdálkodás a fenntartható termelés egyik fontos összetevője. Az energiagazdálkodás egy átfogó kérdés, amely nemcsak az épületfelügyeleti rendszereket és az infrastruktúrát érinti. A termelési adatok és az energiaadatok összekapcsolása önmagában nagy lehetőségeket kínál a termelékenység és a hatékonyság növelésére.

Fontos, hogy a vállalatok hatékonyan és eredményesen használják fel az energiát. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjék, teljes átláthatóságra van szükség abban, hogy mennyi energiát használtnak fel és milyen célra. Az átláthatóság az energiahatékonyság előfeltétele. Ez segít az intézkedések sikeres végrehajtásában, valamint az eredmények ellenőrzésében és fenntarthatóságuk biztosításában.

A Siemens termékportfóliója a 4iG szakértői segítségével átfogó és rugalmasan méretezhető megoldásokkal támogatja Partnereit kezdve az energiaadatok gyűjtésétől és a terepi szintű megjelenítéstől a vállalat egészére kiterjedő energiaadatok elemzéséig és a vezetői szintű jelentésekig.

ENERGIAGAZDÁLKODÁSI PORTFÓLIÓ

A skálázható Siemens termékportfólióban minden igényt kiszolgáló, integrált és bővíthető energiagazdálkodási megoldások találhatóak. Ezek lehetővé teszik, hogy a vállalat igényeinek és aktuális felkészültségi szintjének megfelelően méretezhető lehessen a megoldás – kezdve az egy eszköz mérésére szolgáló megoldásoktól, akár a teljes gyáregységeket lefedő komplex rendszerekig:

 • A terepienergiamérő, adatgyűjtő rendszerek tökéletesen illeszkednek az automatizálási környezetbe, de alkalmazástól függően akár egyedileg is felszerelhetők.
 • A termelés szintű megoldások egyszerű módon monitorozzák a gépek és üzemek energiafogyasztását. Az egyedi fogyasztások mérésétől a teljes eszközpark hatékonyságának részletes elemzéséig a kínált megoldások biztosítják az energiafogyasztás átláthatóságát.
  Az integrált megoldások támogatják a termelés szintű energiafigyelés egyszerű megvalósításában a fogyasztásméréstől a részletes hatékonyságelemzésig a gép vagy az üzem állapotán alapulva.
 • A vállalati szintű energiaelemzési megoldások támogatják a hatékonyság növelési intézkedések tervezését, végrehajtását és értékelését, költségek allokációját termelőegységekre vagy a törvényi és audit (ISO 50001) követelményeknek való megfelelést. A gépi tanulással támogatott megoldásnak köszönhetően pedig prediktív előrejelzésekkel készülhetünk fel a jövő eseményeire.
Energiamenedzsment (EMS)

A 4iG SZEREPE AZ IPARI DIGITALIZÁCIÓBAN

Rendszerintegrátorként a 4iG jelentős szakértői tudásbázisára és számos, sikeresen megvalósított komplex projektjére is támaszkodik. A 4iG aktívan vesz részt a gyártó és termelő cégeknél a testre szabott megoldások kialakításában. Ezekkel jelentős hatékonyságnövelés érhető el, így ügyfeleink nagy mértékű versenyelőnyre tehetnek szert.

Az ipari digitalizációs fejlesztések iránt az igény egyre növekszik szinte minden területen: autóipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar, FMCG, olajipar. A 4iG Ipar 4.0 megoldásaival a termelési, gyártási, a technológiai és a logisztikai folyamatok összekapcsolhatók, így valósítható meg az üzleti folyamatok digitalizációja, hozzájárulva ezzel a cég hatékony működéséhez.

A 4iG kiterjedt kiberbiztonsági szakértelemmel rendelkezik, így specialista kollégáink az ipari IT/OT rendszerek védelmében a tanácsadástól a biztonsági technológiák bevezetésén át egészen a 7/24h operatív felügyeletig tudnak segíteni.

Számos iparágban bizonyítottuk már, hogy az automatizálási és IT rendszereket együttesen felölelő, gépi tanulási rendszerekkel kiegészített megközelítésünk jelentősen segíti ügyeleinket üzleti céljaik elérésében. Szemléletünk az azonnal bevezethető rendszerek (termékeink) mellett a hosszú távú, közös innovációra épülő partnerségre is kiterjed. A sikeres üzleti digitális transzformáció alapja a technológia, folyamatok és emberi erőforrások, szakértelem komplex egységként történő kezelése. A 4iG komplex digitalizációs megközelítésével hatékonyabban tudja felkészíteni ügyfeleinek szervezetét a digitalizált gazdaság megkívánta újfajta működési modellekre.

Szakmai vezető

Gém Péter

üzletág igazgató

A CSOMAGOK TARTALMA

ÖSSZETEVŐMEGVALÓSÍTÁS
Telepítés, konfigurálás4iG
Tanácsadás4iG
Szoftver Siemens
Mérőeszköz, hardverekSiemens, vagy meglévő

KIEMELT PARTNERÜNK:

4iG-Siemens-logo