Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Közzétette első negyedéves beszámolóját a 4iG

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

KÖZZÉTETTE ELSŐ NEGYEDÉVES BESZÁMOLÓJÁT A 4iG

A lezárt tranzakciókkal nagyot ugrott a cégcsoport árbevétele és profitja

 • 2022 első negyedév végére lezárult a cégcsoport transzformációja, a 4iG Nyrt. a régió egyik meghatározó infokommunikációs vállalatcsoportjává vált.
 • A cégcsoport átalakulásával Magyarországon a távközlési szegmensben a második legnagyobb vállalat, míg az informatikában őrzi piacvezető rendszerintegrátor szerepét.
 • A lezárt akvizíciók nagyot lendítettek a csoport eredménymutatóin: első negyedévben a vállalatcsoport IFRS szerinti konszolidált árbevétele 48,9 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig 14,5 milliárd forintra növekedett.*
 • A társaság nettó árbevételének 68%-át, EBITDA-jának 88%-át már a távközlési szegmens biztosította.
 • A 4iG jövőbeli növekedési terveit támogatja a Rheinmetall-lal kötött partneri megállapodás, amely a védelmi iparban is új nemzetközi piaci lehetőségeket nyit a cégcsoport számára.

A 4iG távközlési portfoliójának Antenna Hungáriába apportálásával az első negyedév végére lezárult az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG informatikai rendszerintegrátor vállalatból széleskörű távközlési és informatikai szolgáltatásokat nyújtó, nemzetközi infokommunikációs cégcsoporttá fejlődött. A csoport átalakulásának és az elmúlt időszak építkezésének eredményeként a 4iG piacvezető IT rendszerintegrátor vállalatává erősödött, illetve a második legnagyobb távközlési cégcsoporttá lépett elő Magyarországon. Mindemellett a 4iG a nyugat-balkáni régió meghatározó szakmai, valamint Albánia legnagyobb befektetője lett a telekommunikációs szektorban.

A 4iG átalakulását a csoport nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerint készített beszámolója is egyértelműen tükrözi: az első negyedéves konszolidált értékesítési árbevétel 48,9 milliárd forint volt, míg az EBITDA 14,5 milliárd forintra, a cégcsoport adózott eredménye pedig 2,2 milliárd forintra, növekedett.* A cégcsoport nettó árbevételének(68%) és EBITDA-jának többsége (88%) már a távközlési vállalatok tevékenységéből, illetve eredményéből származott. A 4iG Csoport az első negyedévben jelentős nemzetközi befektetőkkel bővült. A 4iG stratégiai partnerévé vált a düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG (25,12%). A portugál hátterű Bartolomeu Investment Kft. 7,41 százalékra növelte részesedését a 4iG Nyrt.-ben, valamint Törökország egyik jelentős vállalatcsoportja, a Çalık Holding (3,16%) is tulajdonos lett. A társaság fő részvényese befektetési társaságain keresztül továbbra is Jászai Gellért (51,22%).

A nemzetközi intézményi befektetők tulajdonszerzése, illetve a Rheinmetall-lal kötött stratégiai partneri megállapodás jelentős mértkében támogatja a 4iG növekedési stratégiáját, illetve új piaci lehetőségeket nyithat a cégcsoport számára a hazai és európai védelmi ipar mellett, az informatikai és a távközlési szolgáltatások területén is.

A vállalatcsoport célja, hogy a számos iparági kompetenciát egyesítő B2B és B2C szolgáltatási szegmenseiben működő infokommunikációs vállalatait konszolidálja, valamint egységes szervezeti és irányítási struktúrával rendelkező vállalatcsoportot alakítson ki, amely egységes márkanév alatt, piaci súlyának megfelelő hatékonysággal képes fellépni a magyarországi és nemzetközi piacokon.

Budapest, 2022. május 31.


*A cégcsoport első negyedéves pénzügyi teljesítményének értékelésekor a konszolidált átfogó eredménykimutatásban az Antenna Hungária Zrt. és az albán ONE Telecommunications adatai még nem szerepelnek, illetve az albán 4Play szolgáltató, az ALBtelecom teljesítményét is csak részben vették figyelembe (1 hónap) a beszámoló készítésekor. 

Háttérinformáció:

4iG Nyrt.
A budapesti székhelyű 4iG Nyrt. Magyarország vezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, amely emellett jelentős érdekeltségekkel rendelkezik a hazai és a régiós távközlési piacokon. A társaság több mint 27 éve van jelen az iparágfüggetlen innovatív informatikai technológiák piacán. A vállalat folyamatosan bővíti szolgáltatásait és portfólióját, hogy megfeleljen az infokommunikációs piac változásainak és igényeinek. A csoport több mint 6.900 munkavállalót foglalkoztat. A 4iG széles spektrumú megoldásszállítóként jelentős érdekeltségekkel rendelkezik az informatika mellett a telekommunikáció, a műholdas távközlés, és a távközlési infrastruktúra-fejlesztés területein is. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat célja, hogy meghatározó piaci pozíciót építsen ki az infokommunikációs szolgáltatások széles területén Magyarországon, valamint a közép-kelet-európai és nyugat-balkáni régiókban.
www.4ig.hu

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
kommunikációs és marketing igazgató
sajto (@) 4ig.hu
www.4ig.hu