Híreink

Híreink

Rugalmasság, alkalmazkodás, tanulás – bemutatkozik a Mensor3D

Honnan jött, és hová tart a Mensor3D? Fehér Andrással, a vállalkozás cégvezetőjével beszélgettünk a vállalatot meghatározó legfőbb értékekről, fejlődési irányokról, és arról, hogy fölvették a 4iG cégcsoport első nem humán munkavállalóját.

Nemrégiben munkába állt az első nem humán munkavállaló a 4iG-nél – meséli Fehér András. “Ráadásul a HR osztály megkerülésével vettük fel” – teszi hozzá mosolyogva. De a kollégáknak nincs mitől tartani, a robot ugyanis nem az emberi munkavállalók feladatait hivatott átvenni. Mielőtt azonban rátérnénk, mit is csinál valójában, tekintsük át a Mensor3D eddigi sikereit és azt, hogy milyen piaci igények vezettek a bővüléshez.

Folyamatos tanulás

Rugalmasság, alkalmazkodás, tanulás; ezek egy neves gazdasági szakember közelmúltban megjelent cikkének utolsó szavai, és Fehér András szerint nagyon jól jellemzik a Mensor3D értékeit is, sőt, mint mondja, ezeket az értékeket kéne követnie a magyar gazdasági élet szereplőinek is. Alkalmazkodás, hiszen olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek alkalmazkodnak a legújabb piaci kihívásokhoz, rugalmasan, folyamatosan követve a technikai és ipari változásokat, ez pedig csakis folyamatos tanulás útján lehetséges.

Valójában a tanulás igénye a Mensor3D motorja; a cég sok szakmai tudást ad a 4iG csoportban futó K+F projektekhez, egészen változatos területeket is lefedve, látszólag egymástól távoli diszciplínákat is összeköt a közös 3D. Így volt ez már a vállalat létrehozása előtt is, hiszen maga a Mensor3D tulajdonképpen K+F projektekből született meg. „A cég 4 évvel ezelőtti indulását egy 6-7 éves kutatás-fejlesztési periódus előzte meg, amely két projekt köré épült, amelyek a 3D technológia felhasználhatóságát kutatták az építészet, a műemlékvédelem, valamint az igazságügyi szakértői munka támogatásának területén. Így halmozódott fel az a tudásanyag, kompetenciák és ismeretek, nevelődött ki az a szakember-gárda és születtek olyan referenciák, akiket-amelyeket vétek lett volna veszni hagyni, és ez vezetett végül ahhoz, hogy a Humansoft megalapította a vállalatot.”

Műemlékvédelemtől a gépészetig

Immáron önálló cégként az első megbízatás az átépítés előtt álló Puskás Ferenc Stadion teljes körű felmérése volt. Erre a bontási terv, valamint a továbbtervezés előkészítése miatt volt szükség, a gyakorlati felhasználáson kívül pedig rendkívüli annak a jelentősége is, hogy a stadion egykori állapota már csak így, virtuális módon tekinthető meg. A Mensor3D a régi épület minden egyes szegletét rögzítette az utókornak, a kaputól a zsiráfoknak nevezett világítótornyokon át az úgynevezett Rákosi-páholyig, illetve az alatta futó félig-meddig titkos alagútig.

Jelentősek a gépészet terén végzett munkák is, erről azonban Fehér András nem árulhatott el sok részletet, mivel ebben az iparágban jellemző, hogy szigorú titoktartási szerződés köti a feleket. Nem is csoda, hiszen a megbízók jellemzően a nemzetközi iparban és Magyarországon is jelentős szerepet betöltő nagyvállalatok, amelyek gyártási, minőségbiztonsági problémáik megoldására veszik igénybe a Mensor3D szolgáltatásait. Általánosságban elmondható, hogy az épületgépészet terén kulcsfontosságú szerepet tölthet be a cég, a piac nagyon érzi ezen a területen a 3D szolgáltatások hozzáadott értékét.

A cég tevékenységének fontos pillére a műemlékvédelem is; már az alapítás előtti K+F szakaszban végezték várak és kastélyok felmérését. A megalakulás óta a legjelentősebb projekt a Seuso kincs felmérése volt, amely tudományos és ismeretterjesztő szempontból is rendkívül fontos. Ezeket az eredményeket egyelőre még csak részben publikálták, hiszen még nem nyílt meg az a kincset bemutató állandó kiállítás, amelynek keretében majd a Mensor3D által készített filmet és programot is meg lehet tekinteni.

Apropó film: 3D technológiákra a filmiparban is szükség van. Az ismertebb projektek közé tartozik, hogy a Mensor3D végezte a hazánkban forgatott Szárnyas Fejvadász 2049 3D tervezéshez, animációhoz szükséges előkészítő, felmérő feladatokat.

A közelmúltban végezték a Kossuth tér 8-10.- homlokzat teljes felmérését, modellezését annak érdekében, hogy a szomszédos telken épülő miniszterelnöki hivatal homlokzata ugyanolyan legyen. A Római Magyar Akadémia, más néven Falconieri-palota teljes felmérésére és dokumentálására a felújítási munkák támogatása miatt volt szükség.

Táguló határok

Merre tovább? Fehér András elmondta, még a legelső, Puskás Stadionban végzett munka során vált a cég szlogenjévé, hogy a középkori szőlőmagtól a stadionig bármit képes felmérni és digitalizálni. Jelenleg ezeket a fizikai kereteket bővítik fölfelé és lefelé is: tervezik egy olyan eszköz megvásárlását, amellyel mikron alatti mérések is megvalósulhatnak. Az utóbbi években a stadionnyi méret többszörösét kitevő ipari létesítményeket is mértek már.

A fejlődés másik iránya, követve a piaci igényeket, a gyorsaság. Bizonyos megkeresések esetén előfordul, hogy mindössze 1 nap áll rendelkezésre tízezer négyzetméter felmérésére, és 2-3 nap az eredmények átadására. A Mensor3D felkészült az ilyen kihívásokra. Ez a tempó jelenleg az iparági csúcs, amelyre egyik versenytárs sem képes, ez a tudás pedig óriási piaci lehetőséget és távlatokat rejt magában.

“Nagyon divatos kifejezés lett az Ipar 4.0, Amit most mi csinálunk, az maximálisan megfelel az Ipar 4.0 kihívásainak” – mondta el Fehér. Csak egy kiragadott példát említve: egy gyártósor digitális másának elkészítésével azt egy 3D térben megjelenítve, abba integrálható a gyártósor minden lényeges üzemi adata, de a gépkönyvek, leírások, karbantartási útmutatók is. Ezek gombnyomásra, azonnal elérhetők, ami a korábbi gyakorlathoz képest elképesztően megkönnyíti az üzemeltető, karbantartó munkatársak dolgát.

Robotizációval a fejlődésért

És ezzel el is érkeztünk az új, nem humán kolléga bemutatásához. Mint láttuk, a gyorsaság kulcsfontosságú tényező a mai piaci környezetben, és bár a Mensor3D számtalan korszerű technikai eszközzel rendelkezik, hogy ezt az igényt kielégítse, még mindig vannak kihívások; például a nagyon csillogó vagy nagyon fekete felületekkel, vékony élekkel, furatokkal a jelenleg meglévő eszközök nehezen boldogulnak. Ez, valamint az, hogy sokszor a gépsor mellett a helyszínen, a lehető legrövidebb időn belül kell eredményt produkálni a gyors döntés támogatásához, indokolta azt, hogy a mérési időt öntanuló robot segítségével csökkentsük. A robot az emberi sebesség sokszorosával képes mérni és a méréseket kiértékelni. Fehér András és kollégái a fejlesztett megoldást „fekete doboznak” nevezik, mivel az ügyfelet a dobozban zajló folyamatok, a mérési technika nem érdeklik, csak a végeredmény, a gyártott alkatrész minősége jó vagy nem jó.

Kutatás-fejlesztés új területeken

Az ipari, épületgépészeti projektek mellett számos izgalmas kutatás-fejlesztési projektben is részt vesz a cég, általában egyetemekkel közösen. Ilyen például az UAV eszközök (Unmanned Aerial Vehicle, közismert nevén drónok) detektálásának kutatása. Ezek az eszközök hihetetlen sebességgel fejlődnek, így a védekezési mechanizmusoknak is tartania kell a tempót ezzel a fejlődéssel, tehát ez egy folyamatos rabló-pandúr játék. Fut egy igazságügyi munkát támogató projekt is, amely a tervek szerint az emberi szagmolekulákat jeleníti meg a 3D térben, a nyomozati helyszínen. Népszerű terület az építőiparban az úgynevezett BIM (Building Information Management/Modelling) is. Ehhez a trendhez úgy csatlakoznak, hogy az acélszerkezetek teljes életútját követik a tervezéstől a gyártáson, üzembe helyezésen át egészen a szerkezet esetleges elbontásáig. Ez egy nagy jelentőségű ipari kutatás, amelynek főként hidak, ipari csarnokok tervezése és építése során van kulcsfontosságú jelentősége.

Az egyik legizgalmasabb K+F projektben való közreműködéssel a Mensor3D új területen, az egészségügyben mutatkozik be. A cél az enyhe kognitív zavar (demencia) korai felismerése. Jogos a kérdés, hogy mi a szerepe egy 3D modellezéssel foglalkozó vállalatnak egy alapvetően pszichiátriai kutatási területen. A válasz a szakkádikus szemmozgás kutatásában rejlik. A szakkádikus szemmozgás olyan gyors szemmozgást jelent, amelynek során a fixáció átkerül egyik tárgyról/jelenségről a másikra. Ennek elemzésével, zavarainak felismerésével lehetővé válik a demencia korai, még az első jellemző tünetek megjelenése előtti diagnosztizálása. A tudomány mai állása szerint bár a demenciát gyógyítani nem lehet, a megfelelő kezeléssel a folyamat lassítható, ezért is kiemelten fontos a korai diagnózis. Ennek a kutatásnak nem csak egészségügyi, hanem társadalmi vonatkozása is jelentős, mert idősödő társadalmunkban az időskori kognitív zavarok egyre több embert, betegeket és családtagokat érintenek.

A Mensor3D által fejlesztett kutatási technikával kiküszöbölhető az úgynevezett „fehér köpeny effektus”, vagyis az a jelenség, amikor a páciens más, esetleg erősebb tüneteket produkál az orvos jelenlétében. A szakkádikus szemmozgás tervezett mérésével a tervek szerint úgy lehet majd vizsgálatot végezni, hogy a vizsgált személy nem lesz tudatában annak, hogy pontosan mi történik. Így reményeink szerint a vizsgálat körülményei nem befolyásolják majd a mérési eredményt.

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

A Behaviour HR magazin díjátadóján Gothárdi Ibolya, a 4iG HR igazgatója középvállalati kategóriában elnyerte ”Az év HR vezetője 2020” díjat…

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Végleges részvény adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT)…

ÚJABB SIKERES VÁLLALATFELVÁSÁRLÁS ELŐTT A 4iG

Újabb sikeres vállalatfelvásárlás előtt a 4iG

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a cégcsoport…