A Microsoftnál az Év Partnere a Humansoft Kft., a 4iG leányvállalata

Híreink

Réspiacot találtunk az AGRON2-vel

Lezárult a mezőgazdasági termelési mintavevő, adattovábbító és adatértékelő technológiát kifejlesztő projekt

Az AGRON2 a Humansoft egyik kiemelkedő és speciális K+F projektje, amely elsősorban a magyarországi növénytermesztés, azon belül is elsősorban a búza-, kukorica-, napraforgó- és a repcetermesztés hozamának növelését tűzte ki célul, az ahhoz eddig hiányzó technológia biztosításával.

„A magyar növénytermesztés eredményei elég jók, amely hiába teszi ki a hazai GDP egy jelentős részét, hozamban mégis le vagyunk maradva Nyugat-Európa mezőgazdaságához képest. Az okok között a technológiai hibákat, a növényvédelmi hiányosságokat és a piaci tájékozottság hiányát jelölhetjük meg” – elemezte a projekt hátterét Ujvári Ferenc Gábor projektvezető. Ezekre a gondokra nyújt megoldást az AGRON2 kutatás-fejlesztési megoldása. A konzorciumi összefogásban a Humansoft Kft., a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft., az Agrár Európa Tanácsadó Iroda Kft. és a Sárkány Informatikai Zrt. együttműködésével fejlesztettek ki egy új, termelési mintavevő, adattovábbító és értékelő technológiát. „Segítségével jelentős hozamnövekedést lehet elérni, ennek ellenére eddig keveset áldoztak az ilyen jellegű megoldásokra az országban. Az új technológia mellett egy könnyen kezelhető döntéstámogató rendszer áll még a gazdák rendelkezésére” – emelte ki Ujvári Ferenc Gábor.

A növénytermesztésben a hozamnövekedés szempontjából fontos tényező a növényvédelem, a vegyszerezés és a kártevők elleni védelem, a növényvédelem alapköve pedig a pontos előrejelzés. „Ennek az előrejelző rendszernek dolgoztuk ki a biológiai és előrejelző szabályrendszerét, amelynek lényeges eleme egy webes alkalmazás. Az informatikai megoldás tartalmaz egy WIKI tudástárat is, amelyben minden megtalálható a növényfajtákról, a károsítókról, a növényvédelmi szabályokról, a megfigyelési módszerekről, a növényvédő szerekről, a növényi tápanyagokról, a növény fejlődési fázisairól és azok jellemzőiről. Emellett grafikus felületen csapadékdiagramot, növény, tőzsdei, termény árakat is meg tudnak jeleníteni.

Ezzel párhuzamosan egy rádiófrekvenciás elven működő szenzorhálózat szondáit helyezték ki terepen, a Kiszombor és Püski menti szántóföldeken. A napelemes szenzorhálózat képes mérni – többek között – a talajnedvességet, a sugárzást, a levegő-hőmérsékletet, a talajhőmérsékletet, a szélsebességet és a szélirányt is. Tehát a szenzorok kihelyezésével az időjárási és piaci információkra alapozva gyakorlatilag magát a teljes operatív tevékenységet képes támogatni a rendszer.

A 780 770 450,- forintnyi teljes összköltségű (amiből 550 110 165,- forint az uniós támogatás összege) projekt mintegy 21 hónapig tartott.

A későbbiek folyamán mindenképp szeretnének piacokat elérni a kifejlesztett rendszerrel. Ezért is folynak jelenleg tárgyalások az Agrárgazdasági Kamarával is. Ezen kívül számos új pályázati forrást keresnek a projekt folytatásához: „Ahogy lesznek itthon megnyíló pályázatok, szeretnénk újból pályázni a folytatásra. Illetve számítunk a Horizont 2020 (H2020) forrásokra is, hogy mihamarabb nekifoghassunk a következő szakasznak”

NEMZETKÖZI ELEMZŐHÁZ LISTÁJÁN A 4iG

NEMZETKÖZI ELEMZŐHÁZ LISTÁJÁN A 4iG

A londoni Edison Group folyamatosan követi és elemzi a 4iG Nyrt. működését, piaci- és eredményességi kilátásait…

4iG a digitális oktatásért

4iG a digitális oktatásért

A 4iG elkötelezett támogatója a hazai oktatásnak, illetve a digitális oktatás-fejlesztésnek, az idén 25. évfordulóját ünneplő vállalat ezért döntött úgy, hogy támogatóként csatlakozik az Index.hu Iskolatévé adásaihoz…

Az MSZT új ügyfele

Az MSZT új ügyfele

- a minőségirányítás és az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítás területén - a DOTO Systems Zrt.…