Híreink

Nagy lehetőségek küszöbén az IT-szektor – interjú

Küzdelmes évnek bizonyult a 2016-os esztendő a 4iG számára. A cég ugyan nem hozta a korábbi év rekordszámait, de annál több eredményt mutathat majd fel a következő években. Folyamatos építkezés jellemzi a vállalat életét, és továbbra is erősebb tőzsdei jelenléttel számolnak. Fehér István és Dr. Móricz Gábor tulajdonosokkal beszélgettünk az eddigi eredményekről, a kilátásokról és tervekről.

A 2016-os év első háromnegyed évének eredménye elmaradt a korábbi várakozásoktól. Mi magyarázza ezt a különbséget?

Fehér IstvánFehér István (FI): Tavaly májusban az éves közgyűlésünk után volt egy sajtótájékoztatónk, ahol már előre jeleztem, hogy a 2016-os év nem fogja elérni a 2015-ös történelmi csúcsot.
Ennek okai közé tartozik az, hogy 2016-ban a GDP és a beruházások növekedése az első háromnegyed évben lassult. Az IT egy beruházás és növekedés érzékeny terület, és a vállalatok ilyenkor visszafogják a marketing, a HR illetve az IT költségeiket. Ezt mi is tapasztaltuk, de örvendetes, hogy a versenyszektorban a cég stabilan ugyanazt az eredményt hozza, mint amit a tavalyi évben.

Az EU-transzferből származó informatikai nagyprojektek esetében viszont késést látunk. Késve kerültek kiírásra a pályázatok mindazon nagy fejlesztések tekintetében, ahol a 4iG méreténél, piaci szerepénél fogva labdába tudott volna rúgni. Mi azt prognosztizáltuk tavaly, hogy ezek megjelennek az első és második negyedévben, ebből a valóság az lett, hogy átcsúsztak a harmadik-negyedik negyedévre.

Van, amit még ki sem írtak?

FI: Többségét ki sem írták a tendereknek, ez a KÖFOP illetve részben a GINOP programok esetében igaz. Valamikor idén szeptembertől-októbertől elindult egy versenyeztetési folyamat, ami érinti az EU-transzferből származó projekteket. Egyértelmű összefüggés van az időbeli csúszás és saját számaink között, tehát gyakorlatilag idén versenyzünk és vetünk, és reméljük 2017-2018-ban fogunk aratni, amennyiben szállítói pozícióba kerülünk.

Tehát akkor 2017-2018 jóval eredményesebb lehet?

FI: Én úgy gondolom, hogy nem irreális célkitűzés azt megfogalmazni, hogy 2017-es illetve 2018-as években elérjük, vagy megközelítsük a 2015-ös csúcsévet.

Hogyan alakulhat a 2016-os év árbevétele?

FI: A becsült árbevételünk a 2016-os évben is el fogja érni a 16 milliárd forintot. Tehát a negyedik negyedév erősebb lesz, mint a többi. Ennek az az oka, hogy a 4iG cégcsoport a költségvetésből finanszírozott projektektből és EU-transzferekből való kitettsége egy egészséges mértéket mutat, mivel mi elsősorban a versenyszektorból élünk. A base tevékenységünk tehát nem csökken, és nem rontja le az eredményességet, ez a terület a 2015-ös évhez képest is növekedést mutat.

Mi a profitvárakozás az idei évre?

FI: 600 millió becsült EBDITA-val tervezünk az idei évre. Ez átmeneti csökkenést jelent, de az idei piaci körülmények miatt teljesítményünk nem ad okot az elégedetlenségre.

Idén volt 100 forintos osztalék. Milyen osztalékpolitika várható a jövőben?

Dr. Móricz GáborDr. Móricz Gábor (MG): Szeretnénk a következő közgyűlésen három éves osztalékpolitikát meghirdetni, mert továbbra is szeretnénk stabil osztalékfizető cég lenni. Hogy konkrétan a 2016-os év után az osztalék megszavazásra kerül-e a közgyűlésen, vagy nem, az nem csak a megtermelt profittól függ, hanem az akvizíciós tervektől is. Ha az akvizíció több pénzt igényel, viszont hasznosabb a cég jövője szempontjából, mint az osztalék kifizetése, akkor nyilván arra érdemes pénzt áldozni.

A nyár óta többször is sajátrészvény-vásárlásról számolt be a 4iG. Tervez a cég még saját részvényvásárlást?

MG: Igen, ha az akvizíciós terveink közül valamelyik realizálódik, mert ennek során szeretnénk részvénnyel is fizetni. Nem csak azért, hogy spóroljunk a pénzzel, hanem azért is, hogy az eladót érdekeltté tegyük a további sikeres működésünkben. Ehhez szükség van további részvényekre, ezért a vásárlás nem kizárt a továbbiakban sem.

Amikor akvizícióról beszélünk, milyen cégek jöhetnek szóba?

FI: Az érdekel bennünket az akvizíciónál, hogy az adott akvirálandó partner szolgáltatási portfoliója, piaca milyen szinten áll szinergiában a 4iG holding tagvállalatainak szolgáltatási portfoliójával, illetve képes-e olyan plusz értéket behozni a cégcsoportba, ami adott esetben általunk le nem fedett piaci résre vonatkozhat.

Melyek ezek a területek?

FI: Mindenképpen nagyon fontos terület - és ez világtendencia is - a kiberbiztonság vagy IT-security. Nekünk ebben a szegmensben nincs önálló üzletágunk, bár foglalkozunk ilyen kérdésekkel. Úgy gondoljuk, hogy akvizíciós szempontból ez egy olyan célterület, amit érdemes felépíteni és fejleszteni.
A másik ilyen terület az applikáció fejlesztés, amire kialakult erőforrás hátterünk van az Axis Kft.-nél. A fejlesztések biztosítják a legmagasabb hozzáadott értéket, ezért ilyen típusú partnereket is vizsgálunk.
A 4iG-nél mi áprilistól áprilisig tervezünk, tehát közgyűléstől közgyűlésig. Nagyon valószínűnek tartom, hogy a következő közgyűlésig akvizíciós tárgyalásainkat le tudjuk zárni, és akár ajánlatot tudunk tenni cég vagy cégek megvásárlására, vagy adott esetben egy lezárt ügyletről tudunk beszámolni.

Milyen előnyöket illetve milyen hátrányokat tapasztal a cég a tőzsdei jelenléttel kapcsolatban?

MG: Az előnyöket az elején tapasztaltuk, amikor az ismertséget, illetve elismertséget jelentősen befolyásolta, azóta inkább csak a költségeit érezzük, amik ráadásul nőnek. Ezzel együtt jelentősek az adminisztratív terhek is.

Volt erre kormányzati szándék, hogy ezeket csökkentik, de ezek szerint ez még csak kommunikációs szinten jelent meg.

MG: Igen. A kommunikált kormányzati szándék pozitív, de egyelőre a költségek csökkentésére konkrét lépés még nem történt. Sőt, például drágább a könyvvizsgálat, IFRS szerinti beszámolót kell készíteni stb. Emellett a magán-nyugdíjpénztárak kiesésével eltűnt a forgalom egyharmadát adó vételi erő a tőzsdéről, ami ráadásul tovább gyűrűzik a kisbefektetői forgalomban. Ha ugyanis nincsen olyan intézmény, amely a négy blue chipen kívül is vesz papírokat, akkor a lakosság sem fogja azokat venni.

FI: Amit az MNB a magyar tőzsde kapcsán szeretne elérni, azt maximálisan támogatjuk, így abszolút érdekazonosság van a tőzsde tulajdonosa és közöttünk. Remélem, hogy ez meg is valósul, nekünk erre eszközünk nincsen, de bízom benne, hogy a tőzsde tulajdonosa komolyan veszi saját célkitűzéseit. Jelen pillanatban a magyar tőzsdén a 4iG az egyetlen olyan tiszta profilú informatikai vállalkozás, amely gyakorlatilag értelmezhető forgalmat és gazdasági tevékenységet végez. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan piaci előny, amit nem rövidtávon, hanem középtávon lehet hasznosítani.

A tőzsde által meghirdetett stratégiából mi segíthet?

MG: Ha vételi erőt generálna. Egyelőre a tőzsde kínálati oldalát erősítik, holott a probléma szerintem nem a kínálati, hanem a keresleti oldalon van, ott kellene lökést adni. Akár pénzbeli vagy más kedvezménnyel, az segítene sokat.

FI: A tőzsdei papírokba történő lakossági és kisbefektetői, vagy akár intézményi befektetői hajlandóság Magyarországon nem a legnagyobb. Ha összehasonlító adatokat nézünk akár Lengyelország, akár Románia tekintetében, akkor mind a két ország sokkal erősebb kisbefektetői aktivitással bír. Szélesíteni és aktivizálni kellene a keresleti oldalt, ami jó hatással lehetne a szinte kizárólagos blue chip orientáció diverzifikálására.

MG: A tőzsdei ökölszabály azt mondja, hogy a dagály minden hajót megemel, de először a blue chipeket, és csak aztán a kisebb papírokat. Bízunk benne, hogy ez így lesz.

A 4iG papírokban idén is érezhetően emelkedett a forgalom.

MG: Igen, ez így van. Mi szeretnénk bekerülni a Prémium kategóriába és a BUX indexbe, ennek egyik feltétele is a forgalom. Azért dolgozunk, hogy ezeket a célokat minél előbb elérjük.

FI: A részvényeinkkel kapcsolatban az nagyon beszédes, hogy 2016. január elsején 2050 forint volt az árfolyam, míg november 28-án 2680 forint volt az ár, ez több mint 25 százalékos emelkedés.

Hogyan teljesítettek az egyes tagvállalatok? Milyen árbevétel- és eredményvárakozások vannak?

FI: A pénzügyi szektorban tevékenykedő Banksoft Kft. a bankok kötelező adatszolgáltatásának informatikai támogatását végzi. Idei becsült árbevétele 130 millió forint lehet. Az IFRS-átállással kapcsolatos szoftverfejlesztések befejeződnek, és továbbra is segítjük a bankok kötelező jelentés szolgáltatását.
Az Axis Kft. az a béka, amit 2013-ban megcsókoltunk és királylány vált belőle. Nagyon rossz állapotban volt a cég 2012-ben, mind az eredményessége, mind a hatékonysága elmaradt a várakozásoktól. Ezután elindult egy szervezeti és egy menedzsmentreform, aminek köszönhetően a Humansoft mellett az Axis 3 év alatt a 4iG Nyrt. egyik zászlóshajójává vált. Tavaly 922 millió forintos árbevételt és 202 millió forintos EBITDA -t ért el a cég. 2016-ra a várakozásunk 1,5 milliárdos árbevétel. A cégben továbbra is erős növekedési potenciált látunk. Az Axisnak az alkalmazásfejlesztés és a rendszerintegráció mellett két olyan területe van, amely a következő 10 évben az IT-piac húzóágazata lesz, ezek a big data és a BI, vagy üzleti intelligencia szolgáltatások.
A Humansoft 2015-ben 13,88 milliárdos árbevételt realizált 611 milliós EBITDA mellett. Idén a becsült árbevétele 14 milliárd körül lehet.
A Mensor 3D tavaly 70 millió forintos árbevétel mellett 20 millió forintos EBITDA-t ért el. Idén a várakozás csekély visszaesést mutat: 63-65 millió forintos árbevétellel kalkuláltunk. A cég az EU-s transzferekhez kapcsolódó projektekben is érdekelt, ezek elmaradása okozza a csökkenést.

Milyen fejlesztési projektekben vesznek most részt?

FI: A 4iG holding erős pozíciót tölt be a K+F típusú informatikai fejlesztésekben. Jelen pillanatban is több mint 5 tenderünk áll elbírálás alatt a cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok esetében, itt egyetemekkel működünk együtt. Az elsődleges célunk az, hogy olyan K+F projekteket valósítsunk meg, amelyek eredményei reális eséllyel piacra vihetők. A Mensor 3D esetében ez történt, itt egy innovációs technológiát tudtunk piacra vinni.

Hogyan készül a cég arra az időszakra, amikor kifutnak az uniós pályázatok?

FI: Az idei év is bizonyította, hogy a cég uniós pályázatok nélkül is képes elérni 600-630 millió forint körüli EBITDA-t. Persze a pályázatokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül, de a cél az, hogy 3 éven belül elérjük az egymilliárd forintos EBITDA tömeget, amely csak a versenyszférából származik. Ebben az olyan modern technológiák, mint a BI, a big data, a 3D és a kapcsolódó alkalmazásfejlesztések segíthetnek.
2020-ban lezárul az aktuális pályázati ciklus, és azután fel fog értékelődni a közvetlen, brüsszeli úton elérhető pályázati források szerepe. Készülünk erre és jövőre már konkrét tendereket is beadunk. Ezeknél a forrásoknál az az elvárás, hogy több tagország különböző intézményei fogjanak össze. A 4iG széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, így több olyan projekt is folyamatban van, amelyek jó eséllyel pótolhatják a hazai operatív programokból származó bevételeket.

Érinti a céget az itthon tapasztalható informatikushiány?

FI: Érzékelhető a probléma, ezért már évekkel ezelőtt felkészültünk erre a szituációra. A 370 fős állományból körülbelül 120-150 magasan kvalifikált, minősített mérnök dolgozik a cégnél. A saját piaci szegmensükben a T-Systems után mi rendelkezünk a legnagyobb szakembergárdával, ha a magyar tulajdonú cégeket nézzük, akkor az első helyen állunk. A mi filozófiánk az volt, hogy tisztán, alkalmazotti státuszban foglalkoztatjuk mérnökeinket, és magunk mellett tartjuk kulcsembereinket. Ez jelentős bérköltség-kiáramlással jár, amit a befektetők nem feltétlenül preferálnak. A saját alkalmazotti gárda viszont garancia vállalásaink magas szakmai színvonalon történő teljesítéséhez. Három év alatt 200 főről 370-re bővült a cégcsoport létszáma, és a jövőben ez tovább növekedhet.

Mennyire támogató a jelenlegi gazdasági környezet? Gondolok itt a bérmegállapodásra, a bejelentett adócsökkentésre vagy a gazdaság digitális átalakulására.

FI: Én optimista vagyok. A bejelentett járulékcsökkentés pozitív, hiszen magasak a bérköltségeink. Első lépésnek ez jó a kormányzat részéről. Reméljük, hogy folytatódni fog a tendencia, és a jövőben elérjük a kétszámjegyű járulékcsökkentést. Ez a versenyképességünket nagy mértékben javítaná.
A digitális átállást és a negyedik ipari forradalomnak való megfelelést, mint kormányzati szándékot, csak üdvözölni tudjuk. Várjuk a stratégia végrehajtásának konkrétumait és az erre vonatkozó projektek megjelenését, ahol szállítói és fejlesztői oldalról versenybe fogunk szállni.

Milyen technológiai trendek lehetnek érdekesek a jövőben?

FI: Három olyan trend van, amely pozitív a cég számára és egy, amely negatív, de előre megjósolható. A három pozitív trendre technológiai megközelítést mondanék: a big data, a BI és a kiberbiztonság területén a következő években expanzió előtt áll az IT-szektor. A negatív trend a szállítói és disztribúciós tevékenységhez kapcsolódik. Forgalomnövekedés tapasztalható a hardver és a licenc szállításainkban, de csökkenő fedezettség mellett. A legnagyobb kihívás, hogy saját termékmixünkben nagyobb arányt képviseljenek a magas hozzáadott értékű szolgáltatások és közben pedig megőrizzük a nagy gyártók szállítói partnerének státuszát.

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

A Behaviour HR magazin díjátadóján Gothárdi Ibolya, a 4iG HR igazgatója középvállalati kategóriában elnyerte ”Az év HR vezetője 2020” díjat…

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Végleges részvény adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT)…

ÚJABB SIKERES VÁLLALATFELVÁSÁRLÁS ELŐTT A 4iG

Újabb sikeres vállalatfelvásárlás előtt a 4iG

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a cégcsoport…