Infoparlament negyedszer

Híreink

Infoparlament negyedszer

Idén az Információs Társadalom Parlamentje című konferencia volt az első olyan alkalom, amikor az újraalakított kormány képviselői ismertethették elképzeléseiket a 2014-2020 közötti operatív időszakra, a kormányzati végrehajtás és az uniós források elosztása tekintetében.

Az infokommunikációs szektor a gazdaság egyik motorjának számít, hiszen az ágazatban mindig benne van a növekedés lehetősége. Épp ezért, súlya a gazdaságon belül az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Ezt a növekedést az a tény is jól mutatja, hogy 2012-ben, stagnáló GDP mellett az infokommunikáció részaránya 4,5 százalékkal emelkedni tudott.

2014. június 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezte meg az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) együttműködésével az Információs Társadalom Parlamentje című konferenciát, amely a „Magyar Digitális Ökoszisztéma” alcímet kapta.

A rendezvény a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, s egyben legmagasabb szintű érdekképviseleti fóruma. A konferencián nemcsak az infokommunikációért felelős döntéshozók vettek részt, hanem az ágazati vezetők is, akik számára az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében.

Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az ágazatban közvetlenül és közvetetten foglalkoztatottak száma jelenleg meghaladja a 150 ezret, ami a teljes magyar foglalkoztatottság 6,7 százalékának felel meg.

Soltész Attila, az Infotér elnöke kiemelte, hogy Magyarországon a 15 év feletti lakosság 41%-a digitálisan írástudatlan, ennek oka az érdeklődés és a képzettség hiánya, valamint az, hogy az infokommunikáció a magyar vállalatok életében alapvetően nincs jelen. A problémákra a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia és az operatív programok nyújthatnának országos megoldást.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke beszédében elmondta, hogy az internet segítségével átalakulnak a klasszikus tartalomkészítő szokások, azaz immár bárki lehet tartalomalkotó. A jövő a mobileszközökben van, de ehhez egyre több szélessávú frekvenciára van szükség. A hatóság fő céljának a piac legjobb működésének elérését, az összes piaci szereplő számára élhető körülmények biztosítását, valamint az információs és kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés biztosítását nevezte. Az elektronikus hírközlés keretszabályainak uniós felülvizsgálata 2015-ben kezdődik, amely az elkövetkező 10 év nemzeti szabályozási kérdéseit is alapjaiban meghatározza.

Bódi Gábor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a Digitális Menetrend arra kötelezi Magyarországot, hogy a háztartások 2020-ra már legalább 30 Mbps-os sebességgel csatlakozzanak az internethez. A Kormány célja, hogy Magyarország – az unióban élenjáróként – már 2018-ra biztosítsa az egész országot lefedő, nagy sávszélességet szolgáltató infrastruktúra megépítését.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója nyomatékosította a digitális oktatás fontosságát, a digitális városok fejlesztését és az infrastruktúra kiépítését, illetve a teljes lefedettség elérését, és azt, hogy mindez már 2018-ra történjen meg.

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint egy ország versenyképességét nagyban befolyásolja, hogy megfelelő létszámban áll-e rendelkezésre jól képzett szakember. Habár 10 ezerre tehető az információs és kommunikációs technológiák (IKT) szektorában a betöltetlen állások száma. Ennek ellenére sok fiatal külföldön keresi boldogulását. Ezt elkerülendő a lehető leggyorsabban meg kell újítani az informatikai oktatást a köznevelési rendszerben. Ehhez a közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerőpiaci közvetítők, informatikai és nem informatikai vállalatok összefogására van szükség. Az IVSZ a probléma megoldását segítve, a szakma képviseletében felvállalja a Grand Coalition for Digital Jobs európai program hazai koordinációját, és meghirdette a Nemzeti Összefogás a Digitális Munkahelyekért Programot.

A konferencia második napja a versenyképességet legnagyobb mértékben befolyásoló területről, az oktatásról szólt. Többek között a Nemzeti Alaptanterv (NAT) átalakítási lehetőségeiről, az Y és Z, azaz a legújabb generáció tanulási szokásairól és motivációs lehetőségeiről, a digitális eszközök és technológiák sikeres alkalmazásáról és a nagyobb mértékű gyakorlati oktatás megvalósíthatóságáról értekeztek a szakemberek.

NEMZETKÖZI ELEMZŐHÁZ LISTÁJÁN A 4iG

NEMZETKÖZI ELEMZŐHÁZ LISTÁJÁN A 4iG

A londoni Edison Group folyamatosan követi és elemzi a 4iG Nyrt. működését, piaci- és eredményességi kilátásait…

4iG a digitális oktatásért

4iG a digitális oktatásért

A 4iG elkötelezett támogatója a hazai oktatásnak, illetve a digitális oktatás-fejlesztésnek, az idén 25. évfordulóját ünneplő vállalat ezért döntött úgy, hogy támogatóként csatlakozik az Index.hu Iskolatévé adásaihoz…

Az MSZT új ügyfele

Az MSZT új ügyfele

- a minőségirányítás és az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítás területén - a DOTO Systems Zrt.…