A Microsoftnál az Év Partnere a Humansoft Kft., a 4iG leányvállalata

Híreink

Gondolkodjunk bimodálisan!

A vállalati informatikai üzemeltetést fel kell készíteni az ún. “bimodális” működésre. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos, megbízható informatikai háttér üzemeltetése mellett egy gyorsabb, rugalmasabb, agilisebb munkafolyamatra is szükség van.

A bimodális kifejezést legelőször a Gartner használta még 2014-ben, egy tanulmánya publikálásakor. Az új fogalom szerint egyes IT rendszerek (például egy bank vagy egy cég vállalatirányítási rendszere) egyfajta konzervatív hozzáállást igényelnek, ahol a hangsúly a kockázatkezelésen és a kontrollon van. Ezzel szemben, más új, innovatív rendszerek, például az új webes, mobileszközökön futó, felhős, Z-generációnak szánt szolgáltatások technológiájukból adódóan képesek gyorsan változni, ezért kell őket másfajta módon kezelni, magyarázza dr. Gera Zsolt, az IT Szolgáltatások üzletág igazgatója.

DevOps az új kultúra

Az említett újszerű technológiákat azonban nem lehet a hagyományos kultúrával és gyakorlattal üzemeltetni, helyette a startup világban is alkalmazott, lean menedzsmentre épülő agilis módszertant - az üzemeltetés esetében agilis üzemeltetést - javasolják a szakemberek. A módszertan szerint sok kis ciklusra bontanak minden lépést, bár ez a fajta megoldás nagyobb rizikóval járhat, például az IT üzemeltetés szempontjából (mivel mindössze rövid teszt ciklusok és kis módosítások előzik meg az éles üzemelést).

Továbbá gondot okozhat az is, hogy az átállást követően a felhasználóktól is gyorsabban érkeznek vissza a reakciók, ami a „szoftverházak”-ra, az üzemeltető kollégákra nagy terhet ró. A helyzetre válaszként egyre több szervezet mozdult az ún. DevOps irányába, azaz a szervezetben több, egymással együttműködő üzemeltetői team kialakítása felé. A DevOps tulajdonképpen egy új szemléletmód és egy új kultúra. Haladni kell a korral, a cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy ne kövessék az újonnan kijelölt nyomvonalat, ha nem akarnak versenyhátrányba kerülni.

A hibrid megoldásoké lesz a jövő

Az új és a régi szemlélet során több ellentmondás tapasztalható, mégis jól működnek együtt. A két nézőpont valójában nem versengő, hanem egymás kiegészítői, ezért célszerű az IT-nak megtalálnia a megfelelő kombinációt, s ezért gondolják a szakértők, hogy a hibrid megoldásoké lehet a jövő.

Visszakanyarodva a Gartnerhez, a piackutató óriás szerint tehát a klasszikus-konzervatív és az újszerű-innovatív módszereken és gyakorlatok összességén alapuló üzemeltetés jelenti a bimodális IT-t. „Cégcsoporton belül ezen az új módszeren dolgozunk, amely innovatív megoldás lehet partnereinknek számára is.”

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

A Behaviour HR magazin díjátadóján Gothárdi Ibolya, a 4iG HR igazgatója középvállalati kategóriában elnyerte ”Az év HR vezetője 2020” díjat…

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Végleges részvény adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT)…

ÚJABB SIKERES VÁLLALATFELVÁSÁRLÁS ELŐTT A 4iG

Újabb sikeres vállalatfelvásárlás előtt a 4iG

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a cégcsoport…