Híreink

Egységben az erő

Tovább erősíti a leányvállalatai közötti együttműködést a 4iG. Ebben kulcsszerepe van Merényi Attilának, akit nemrég neveztek ki a HUMANsoft Kft. élére is. Így immár mindhárom nagy tagvállalatnak ügyvezetője.

– Pár hónapja átvette a HUMANsoft irányítását, miközben megtartotta a Banksoft és az Axis vezetői pozícióját is. A 4iG holding három nagy leányvállalatát így ugyanaz az ember vezeti. Mi ebben a ráció?

– A holding megalakulása óta az a cél vezérel bennünket, hogy a 4iG-n belül egységesítsük a működést. A backoffice-ban ebben már jól haladunk előre, most az értékesítés és a szakmai területek kerülnek sorra. A folyamatokban és a szervezetben is szeretnénk megteremteni az egységességet, ebben pedig sokat segít, ha a leányvállalatok vezetése egy kézben összpontosul.

– Az ügyvezetés egységesítésén túl milyen gyakorlati lépéseket tettek, tesznek a cégcsoporton belüli integráció elmélyítéséért?

– Idén év elején mátrixszerű működési modellt vezettünk be. Két műszaki igazgató lett a cégcsoportban: Farkas Péter alatt összpontosulnak az infrastruktúrához közeli területek, Kovács Zsolt alá pedig az üzleti megoldások tartoznak – függetlenül attól, hogy ez egyes emberek vagy üzletágak éppen melyik leányvállalatnál vannak. A két szakmai vezető így pontosan látja, hogy az üzletágakban milyen erőforrásokra van szükség, hol lehet esetleg a szabad kapacitásokat átcsoportosítani. A cégeinkben ugyanis sok esetben hasonló tudással rendelkező szakemberek dolgoznak, akik szükség esetén a másik leányvállalatnál is be tudnak segíteni. Mindenki jól jár, ha a munkatársainkat rugalmasan tudjuk mozgatni ügyfelek, szerződések, projektek között: a leányvállalatoknál csökken a kapacitáshiány (esetleg a felesleg), a dolgozóink pedig új területekkel, piaci szegmensekkel ismerkedhetnek meg, segítve szakmai fejlődésüket.

Két további lépéssel segítjük, hogy mindez minél zökkenőmentesebben menjen. Egyrészt, a közös irodaházban nem cégek szerint szeparáltan ülnek az emberek, így a hasonló üzletágak munkatársai jobban megismerik egymást, könnyebb köztük a kommunikáció. Másrészt a cégcsoporton belül használt informatikai rendszereket is egységesítjük, és olyan megoldásokat vezetünk be, amelyek támogatják az integrált működést.

– Hogyan látja a 4iG és leányvállalatai szempontjából az idei piaci lehetőségeket? Számítanak-e a meglóduló államigazgatási keresletre?

– Mindenképpen jobb évre számítunk idén, mint tavaly, amikor az árbevételünk és a nyereségünk is csökkent – előbbi 17-ről 16 milliárd forintra, utóbbi 900 millióról 600 millióra. A forgalmunknak ugyan csak kevesebb mint harmada származik az államigazgatásból, de jól megfigyelhető, hogy ha a kormányzati költések beindulnak, a privát szektorban is nő a beruházási, fejlesztési kedv. Két nagyobb projektet már meg is nyertünk az államigazgatásban; ez bizakodásra ad okot, hogy lesznek újabb sikereink, mind a HUMANsoftnál, mind a cégcsoport egészét tekintve.

– A holding nevében szereplő négy „i” közül kettő az innovációra és a nemzetközi jelenlétre utal. Ezeken a területeken milyen terveik vannak?

– Ami az innovációt illeti, folyamatosan keressük az új lehetőségeket, akár K+F pályázatokon, akár belső fejlesztésekkel. Előbbire jó példa az Országos Onkológiai Intézettel konzorciumban elnyert projekt, amelyben mi az adattárházat és adatelemzési megoldásokat fejlesztjük. Nagy potenciált látunk az intelligens városban is, különösen az érzékelőkből származó adatok gyűjtésében és feldolgozásában.

A fejlesztések sok esetben a nemzetközi terjeszkedésben is segítenek. A MÁV-val közösen kidolgozott síndiagnosztikai rendszerünket például már külföldön is bemutattuk. Ezt nemcsak vasúttársaságok, hanem villamosokat, földalattikat üzemeltető közlekedési vállalatok is használhatnák. Komoly lehetőségek rejlenek a nemzetközi rendszerek üzemeltetésében és fejlesztésében is. Látszik a tendencia, hogy egyes világcégek kezdik a Távol-Keletre vagy Indiába kihelyezett tevékenységeket visszahozni Európába. Itt pedig előnyös helyzetben van Magyarország, mert földrajzilag és kulturálisan is közelebb vagyunk a nyugathoz, viszont olcsóbban dolgozunk, mint az ottani vetélytársak.

– Több elismerésben részesültek már, és idén is nyertek egy díjat.

– Igen, büszkék vagyunk rá, hogy a HUMANsoft sok-sok díj és elismerés birtokosa, négyszer lett Business SuperBrands-díjas, áprilisban pedig átvehettük a MagyarBrands 2016-díjat is.

IT Business - http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Egysegben_az_ero_2017.html

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

A Behaviour HR magazin díjátadóján Gothárdi Ibolya, a 4iG HR igazgatója középvállalati kategóriában elnyerte ”Az év HR vezetője 2020” díjat…

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Végleges részvény adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT)…

ÚJABB SIKERES VÁLLALATFELVÁSÁRLÁS ELŐTT A 4iG

Újabb sikeres vállalatfelvásárlás előtt a 4iG

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a cégcsoport…