A Microsoftnál az Év Partnere a Humansoft Kft., a 4iG leányvállalata

Híreink

Agrár innovációban elsők között a Humansoft

A 4iG cégcsoport tagvállalata, a Humansoft kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy aktívan részt vegyen technológiai kutatásokban. Tucatnyi projektjei közül az agráriumban hasznos innovációs megoldásaira fókuszáltunk.

A jövőben felértékelődik az agráriumban megvalósuló innovatív megoldások szerepe, ehhez pedig az EU forrásokat is biztosít, a 2014-2020-as operatív időszakban. Nemcsak a szakmapolitika, hanem a piaci szereplők is elismerik, stratégiai területnek számít Magyarország gazdasági növekedése szempontjából az innováció. A gazdasági haszon mellett a K+F+I területtel rendelkező vállalatok kiváló versenyelőnnyel bírhatnak a piacon.

Ennek ismeretében a 4iG vállalatcsoport célja, hogy Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő, magyar tulajdonosi körrel és szakember gárdával rendelkező vállalat legyen, ezért is fektet nagy hangsúlyt saját fejlesztésű termékek gyártására, illetve vesz részt aktívan technológiai kutatásokban. Az unió által támogatott kutatás-fejlesztési projekteket elsősorban a mezőgazdaság, az egészségügy, a mérnöki megoldások és az oktatás területéről választják, nyilatkozza Alexy Norbert, 4iG cégcsoport tagvállalatának, a Humansoft Kft. Kutatás-fejlesztési központ igazgatója. A 4iG holding ernyője alatt eddig több mint egy tucat K+F+I projekt fut, ezúttal azonban az agrár innovációs fejlesztésekről kaptunk részletes ismertetőt.

Termelési és értékesítési döntéstámogató információs rendszer a primer szektorban

A mezőgazdasági fejlesztéseket illetően fő csapásirány az AGRON2 projekt, amelynek célja a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása. A rádiófrekvenciás elven működő vezeték nélküli szenzorhálózat talajszondái, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat, illetve azt kiegészítő saját fejlesztésű, tábla mélységben elhelyezett mini meteorológiai állomások segítik a természeti tényezőket jellemző adatok begyűjtését, mint például talajhőmérséklet, napsütéses órák száma, erőssége, csapadékmennyiség, szélerősség és irány, illetve talajvíz paraméterei. „A megfelelő döntéstámogatáshoz ezt fontos kiegészíteni az emberi tényezők hatásával, azaz a világpiaci trendekkel, tőzsdei adatokkal, növényvédő szerek korlátozásaival, melyeket a web alapú rendszer folyamatosan frissít és elérhetővé tesz a rendszerben” – sorolja Alexy Norbert. A korábbi ilyen jellegű adatbázisokhoz képest a prototípus információs köre bővebb és részletesebb (helyhez és időhöz kapcsolható vagy historikus értékkel bíró rekordok halmaza).

A nagyszabású fejlesztés célja egy olyan prototípus kiépítése, amely a kereskedelmi használatban jelentkező nagy adatmennyiség és nagyszámú felhasználó mellett is megfelelően működő mobil alkalmazás megalkotását segíti. A pontos értékek eléréséhez fontos figyelembe venni a szenzorok elhelyezése során az egyes térségek eltérő éghajlati és természeti adottságait (például domborzati viszonyok vagy nagyobb várostól való távolság). A mérő egységek felhasználói telepíthetősége, és a központban tárolt, PC-vel, notebook-kal, táblagéppel vagy okostelefonnal lekérdezhető adatok a speciális helyszíni alkalmazás miatt elengedhetetlenek. Az így kapott eredmények az eddig manuálisan, vagy kis hatótávolságú, nagy energiafogyasztású, magas üzemeltetési költségű rendszerekkel végzett növénytermesztéshez kapcsolódó tervezést újítják meg.

Az AGRON2 agrár döntéstámogató rendszer tehát egy új, termelési mintavevő, adattovábbító és értékelő technológia. A fejlesztés 4 konzorciumi tag együttműködésével és mintegy 780 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően jöhetett létre. Segítségével a mezőgazdasági parcellákon történő adatgyűjtéssel és azok feldolgozásával növényvédelmi, tápanyag gazdálkodási, öntözési előrejelző és piaci árinformációkon alapuló döntéstámogatási szolgáltatás is megvalósítható a gazdák számára. Az agrárium felől nagy igény mutatkozik a megoldás iránt, ezért már folynak a tárgyalások a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a rendszer esetleges közös menedzseléséről és felhasználásáról.

Modernizált mezőgazdaság az AgromAX mezőgazdasági modullal

Az AgromAX modul a Microsoft Dynamics AX rendszerfelületen keresztül valósult meg, a szolgáltatás lehetővé teszi az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel kapcsolatos szakmai feladatok kezelését. „Az állattenyésztés folyamatainak integrálásához elektronikus kapcsolatot építettünk ki a tenyésztő szervezetek, a szakigazgatási hivatalok és a Microsoft Dynamics AX rendszer között” – magyarázza Alexy Norbert. Ennek segítségével a rendszerből elkészíthetőek a különböző bevallások, bejelentések és kérelmek az állattenyésztés folyamatai (többek között állományadatok, eseménykezelés, állatorvosi folyamatok kezelése, fejési adatok, mérlegelési adatok, falkanapló) közül. A növénytermesztési folyamatok esetében többek között a táblák és parcellák kezelését, a kultúrák és fajták kezelését, a földnyilvántartást (például tulajdoni lapok) lehet rendszerezni.

Érdemes pár szóban megemlíteni a GOP-1.1.1 keretében megvalósuló Foodmax projektet, amelynek lényege egy olyan szoftverprototípus fejlesztése, amely lehetőséget ad az elsődleges élelmiszer feldolgozó és előállító vállalkozásoknak, az élelmiszervédelemhez kapcsolt élelmiszerbiztonsági teljesítményeik javítására, az élelmiszer-előállítás új és komplex gyakorlata érdekében.

Halban is gondolkozhatunk

Szeptemberben adták át a hal ivarsejtek osztályozására, mélyhűtésére és a mélyhűtött sperma rendszerezésére szolgáló rendszert, amelyet a halbiológiai - konkrétan mélyhűtési és spermatológiai - szakértelmet nyújtó gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Halgazdálkodási Tanszékével közösen hozott létre a cégcsoport. A projekt keretében a projekt céljait támogató 2 nagy értékű berendezést és menedzsment szoftvert üzemeltek be. „Az egyik berendezés vízkémiai-, a másik ivarsejt-elemzésre szolgál” – mondja Alexy. A speciális eszközökkel történt meg a mintavételezés, és az összegyűjtött adatok alapján a 4iG által készített szoftverrendszer állította össze a nyilvántartási adatbázist.

Az uniós támogatású projekt megvalósítása két évbe telt, s ami izgalmas még a történetben, hogy nem csak a fejlesztésben, hanem a nemzetközi piacra lépési törekvéseknek köszönhetően, a rendszer külföldi piacosításában is részt szándékozik venni a cégcsoport.

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

Kiemelkedő díjat kapott a 4iG HR-vezetője

A Behaviour HR magazin díjátadóján Gothárdi Ibolya, a 4iG HR igazgatója középvállalati kategóriában elnyerte ”Az év HR vezetője 2020” díjat…

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Lezárult az INNOBYTE felvásárlása

Végleges részvény adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT)…

ÚJABB SIKERES VÁLLALATFELVÁSÁRLÁS ELŐTT A 4iG

Újabb sikeres vállalatfelvásárlás előtt a 4iG

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a cégcsoport…