Üzleti bejelentések

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatója
a Cégcsoport vállalatának, a Mensor3D Kft-nek sikeres projektjéről

A Seuso-kincs minden ma ismert darabját digitális technológiával mérte fel a 4iG Nyrt. cégcsoport leányvállalata, a Mensor3D Kft.

A Seuso-kincs megismerésének, megőrzésének és dokumentálásának munkálataiba kapcsolódott be a 4iG Nyrt. cégcsoport leányvállalata, a Mensor3D Kft. A Magyar Nemzeti Múzeum kutatóival együtt végzett munka célja az volt, hogy a kincsleletet, annak jelenlegi állapotát a legkorszerűbb képalkotó technikák alkalmazásával felmérjék, dokumentálják, és tegyék virtuálisan is vizsgálhatóvá a kutatók, illetve megtekinthetővé a nagyközönség számára. Az eljárás során a 3D tárgy szkennelés módszerével digitalizálták a kincs darabjait, aminek eredményeként olyan háromdimenziós modellek születtek, amelyek feltárják az ezüst minden részletét.

A fotórealisztikus modellekhez minden egyes tárgyról több mint 1000 képet használtak fel. A Mensor3D által készített, nagy felbontású modellek a műtárgyak mozgatása, kézbe vétele nélkül, az idő és térbeli korlátoktól függetlenül teszik lehetővé azok vizuális vizsgálatát

A Mensor3D az alkalmazott technológiával elérte, hogy a tárgyak bármilyen tetszőleges virtuális térben elhelyezhetők. A 3D modell pontosan úgy reagál a fényviszonyokra, tükröződik a felülete, mint a valóságban, ami egy teljesen új, különleges élményt biztosít a közönség számára.

Az aktuális állapot rögzítésén túl lehetőség van annak bemutatására is, hogy a Seuso-kincs darabjai miként működtek, viselkedtek használat közben. A technika lehetőséget biztosít a lekopott felületek virtuális újra aranyozására, a sérülések, karcolások eltüntetésére. A rekonstrukció mellett a 3D-s szkennelésben rejlő további lehetőség a hiányzó darabok modellezése, a hengeres tárgy palástjának kiterítése, vagy az azon megjelenő jelenetek animálása.

Budapest, 2018. január 15.
4iG Nyrt.

Letölthető fájlok:

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek