Befektetői információk

Cognos 8 Business Intelligence

Megjelent a Cognos 8 Business Intelligence

Az üzleti intelligencia alkalmazáscsomag új verziója egyetlen integrált, moduláris felépítésű és felhasználóbarát megoldásban nyújt teljes körű vállalati teljesítménymonitorozó, valamint jelentéskészítő és elemző funkcionalitást.

Budapest, 2005. szeptember 14. - A Cognos, az üzleti intelligencia megoldások piacvezető szállítója a mai napon bejelentette Cognos 8 Business Intelligence integrált teljesítménymonitorozó, valamint jelentéskészítő és elemző megoldását, amely a vállalati irányítás valamennyi szakaszában növeli a menedzsment hatékonyságát.

A Cognos 8 Business Intelligence olyan nyílt adatstratégiát nyújt a vállalatok számára, amely láthatóbbá teszi az üzleti információt a szervezet egészében. A Cognos szoftvereszközeinek eddigi legátfogóbb, szerves integrációját megvalósító Cognos 8 valamennyi eleme egyaránt használható relációs adatbázisokon és multidimenziós adatforrásokon.

A Cognos 8 arra a bevált webszolgáltatás architektúrára épül, amelyet a szoftvercég korábban bejelentett portálterméke, az különböző adatforrásokból származó jelentések és elemzések megjelenítésére szolgáló ReportNet számára fejlesztett. Biztonságos és könnyen bevezethető jelentéskészítő, monitorozó és elemző megoldást nyújt a vállalat különböző szintű vezetőinek.

A Cognos 8 a ReportNet, a PowerPlay Web Explorer, a Metrics Manager és a NoticeCast - a cég korábbi alkalmazásainak - jelentős mértékben továbbfejlesztett verzióit integrálja. Megtalálható benne a Report Studio, a Query Studio és a Cognos Connection új verziója. A PowerPlay Web Explorert az Analysis Studio, a Metrics Managert a Metric Studio váltja fel, az új Event Studio pedig az események életciklusának nyomonkövetését teszi lehetővé.

Piacvezető technológia

- A nagyvállalati üzleti intelligencia (BI) és teljesítménytervező (CPM) szoftvereszközöket szállító Cognost többek között a Gartner és a Meta Group is a piac vezetői közé sorolja - mondta Mihalovics Pál, az Axis Számítástechnikai Kft.,  Cognos üzletágának vezetője. - A Gartner jelentése szerint 2004-ben a Cognos volt a BI megoldások egyetlen szállítója, amely forgalmát és paci részesedését egyaránt növelni tudta: bevételei 16,4 százalékkal nőttek, részesedése pedig 11,7 százalékra emelkedett. A Cognos az egyetlen szállító, amely mindezeket a kulcsfontosságú vezetői tevékenységeket egyetlen átfogó - BI és CPM funkcionalitást nyújtó - megoldással képes lefedni. Alkalmazásai stratégiailag, nagyvállalati szinten és helyileg, az irányítás egy-egy szakaszában egyaránt hatékonyan alkalmazhatók. Segítségükkel a vezetők mélyebb betekintést nyernek a vállalat teljesítményét meghatározó tényezők összefüggéseibe, ezáltal biztosabban rátalálnak az erdményesség növelésének lehetőségeire.

A Cognos ügyfelei a gazdaság valamennyi területén megtalálhatók, beleértve a bank- és pénzügyi szektort, a gyártó- és az energiaipart, az államigazgatást és az egészségügyet. Így van ez Magyarországon is, ahol a minisztériumok, a bankok, a biztosítók és a távközlési vállalatok tartoznak a legnagyobb felhasználók közé. Az alkalmazás két legfontosabb területe a pénzügy és a kontrolling, de a BI és CPM megoldások mindenütt eredménnyel alkalmazhatók, ahol üzleti adatok és információk keletkeznek. Minden szervezetnél szükséges, hogy a vezetők áttekinthessék, ki, mit, mennyi idő alatt, milyen eredménnyel végzett el, miért olyan a teljesítmény, amilyen, mert csak ilyen betekintés birtokában tehetnek érdemi intézkedéseket az eredmény javítása érdekében - a Cognos BI és CPM megoldásai ehhez nyújtanak hatékony eszközöket és támogatást.

Integrált megoldás

A Cognos 8 a szállító korábban külön modulként forgalmazott szoftvereszközeit integrálja. A teljes körű funkcionalitást nyújtó megoldás alapját a Java környezetben, a webszolgáltatások nyílt platformján fejlesztett ReportNet képezi.

- A ReportNet egy olyan adatportál, amelyet a felhasználók akár egy sima böngészőből is elérhetnek és jogosultságaik függvényében különböző szintű hozzáférést nyerhetnek a Cognos eszközök által generált jelentésekhez, ami egy adott riport képének a megtekintésétől egészen a riportok definiálásáig és futtatásáig terjedhet - mondta Kiss Ilona, az Axis Számítástechnikai Kft., Cognos üzletágának termékmenedzsere. - A ReportNet elődtermékétől, az Impromtutól eltérő módon már több adatforráshoz is képes csatlakozni, és a Cognos 8-ban ez a riportkészítő funkcionalitás OLAP elemzéssel egészül ki. A jelentéskészítő és elemző eszközök integrációjának köszönhetően a Cognos 8-ban a jelentések és az elemzések relációs adatbázisból és már meglévő, többdimenziós adatkockákból egyaránt elkészíthetők, így a felhasználó mindig a leghatékonyabb megoldást választhatja.

A Cognos 8-ban bemutatott új komponens az Event Studio, amellyel az események teljes életciklusa felügyelhető. Az eszköz eseményvezérelt ügynökök (agentek) definiálását teszi lehetővé, amelyek a működés és a teljesítmény vonatkozásában az üzletmenetre kihatással levő eseményekről értesítik a felhasználókat.

A Metrix Managert felváltó Metrix Studióban pedig mutatószám hierarchiát lehet felépíteni - ez azoknak a vezetőknek hasznos, akik nem kívánnak részletes elemzéseket olvasni, mert számukra elsősorban néhány mutató változása fontos. Az eszköz egy jelzőrendszer - pl. lámpák - segítségével jelzi, hogy ezek a mutatók miként változnak, így a vezető egyszerű módon meggyőződhet arról, hogy a dolgok helyes irányban haladnak vagy sem, szükséges-e valamilyen intézkedést tennie.

A Cognos 8-ban integrált eszközök minden elterjedt adatbázison natív módon működnek, beleértve az IBM DB2, a Microsoft SQL és az Oracle adatbázisokat, de bármilyen adatforráshoz - például Excel táblázatkezelőhöz - is csatlakoztathatók. Az alkalmazáscsomag AIX és Windows mellett immár Linux operációs rendszeren is fut, így könnyen beilleszthető bármely vállalat meglévő informatikai környezetébe, a hozzá tartozó szoftverfejlesztő készlettel pedig a Java mellett más elterjedt programnyelveken is lehet rá fejleszteni. A Cognos 8 architektúrája egy hatékony, megbízható, biztonságos és jól méretezhető, web alapú üzleti intelligencia környezet kialakítását és üzemeltetését teszi lehetővé a szervezetek számára.

Elérhetőség

A Cognos 8 bevezetéséhez a szállító széles körű frissítési és migrációs konstrukciókat biztosít meglévő és leendő felhasználóinak. Az integrált alkalmazáscsomag moduláris kialakításának köszönhetően egy lépésben vagy alkalmazásonként egyaránt implementálható. A szoftvereszközökhöz várhatóan még az ősz folyamán megjelenik a magyar kezelőfelület is.

További információ: www.freesoft.hu

Háttérinformáció

Az 1969-ben Ottawában alapított Cognos több mint 3400 alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 23 000 vállalati ügyféllel rendelkezik a világ 135 országában. Termékeit közvetlenül és a világszerte működő több mint 3000 partnerén és viszonteladóján keresztül értékesíti és támogatja. Legnagyobb magyarországi disztributora a székesfehérvári Axis Rendszerház Kft., az Axis Csoport tagja, amely 2005 márciusától a FreeSoft Rt. leányvállalataként folytatja tevékenységét.

Az Axis Csoport, amelyet három cég, az Axis Számítástechnikai Kft., az Axis Consulting Kft. és a Sybase Magyarország Kft. alkot, hetven alkalmazottat - közöttük 35 fejlesztőt és 28 tanácsadót - foglalkoztat, éves árbevétele 2004-ben meghaladta az egy milliárd forintot. A legnagyobb magyar vállalatok rendszeres szállítója, vevőkörét számos bank, telekommunikációs, szolgáltató és ipari cég alkotja, a hazai informatikai piac meghatározó szereplőivel sokéves együttműködésen alapuló partneri kapcsolatot ápol.

Az országos kiterjedésű tevékenységet folytató Axis munkájának színvonalát és megbízhatóságát teljes körű ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer garantálja, elismertségét pedig híven tükrözi a minősített kormányzati beszállítói, valamint általános NATO beszállítói státus, amelyeket évek óta magáénak mondhat a vállalatcsoport.

Sajtókapcsolat:
Domak Ibolya
Marketing és PR igazgató
[email protected]
06/30 9 226 675

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek