Befektetői információk

Könyvelőrendszer

A FreeSoft modernizálja az Alsó-Szászországi Tartományi Térképészeti Hivatal könyvelőrendszerét

A FreeSoft a Siemens Business Service alvállalkozójaként egyedülálló migrációs technológiájára és továbbfejlesztett Informix 3.0 verzió számú konverterére épülő szolgáltatásával szállítja a migrált alkalmazást.

Budapest, 2005. december 8. - A FreeSoft Rt. bejelentette, hogy szállította az alsó-szászországi tartományi föld- és térképészeti hivatal (Landesvermessung + Geobasisinformation Niedersachsen, LGN) könyvelőrendszerének modernizált alkalmazását. A FreeSoft egyik legnagyobb németországi partnerével, a Siemens Business Services-zel (SBS) együtt kapott megbízást a hannoveri székhelyű LGN által kiírt tender győzteseként a a projekt kivitelezésére. A 2005 júniusában kiírt tender a tartomány 53 földhivatalát kiszolgáló, Informix alapú könyvelőrendszer (Automatisierte Geschaeftsnachweise, AGN) Java és Oracle alapokra történő migrálására vonatkozott, nagyon szigorú követelmények, szoros határidők mellett.

- Az LGN tenderének megnyerése és a projekt szállítása továbberősíti eddigi eredményes kapcsolatunkat az SBS-szel - mondta Fried Péter, a FreeSoft Modernizációs Üzletágának vezetője. - Külön örömünkre szolgál, hogy a közelmúltban továbbfejlesztett Informix konverterünk máris ilyen meggyőző módon bizonyított. Automatikus kódkonverziót lehetővé tevő megoldásunknak ez a harmadik generációja. Az első verzió Oracle, a második már Java környezetbe konvertált, a legújabb verzió pedig ezt a szakértelmet és az eddigi tapasztalatokat ötvözve egy minden eddiginél hatékonyabb és megbízhatóbb technológiát képvisel. Az Informix-felhasználók körében egyre kifejezettebb igény mutatkozik a hagyományos rendszerek  modernizálására, amire bevált migrációs technológiánk hatékony és megbízható megoldást nyújt.

A hannoveri LGN szolgáltatóként jelenik meg, amely a tartományról készült különböző térképeket térítés ellenében teszi elérhetővé az interneten keresztül. A FreeSoft által modernizált AGN alkalmazás a szolgáltatással összefüggő adminisztratív funkciókat látja el. A migráció azért vált szükségessé, mert a régi technológia egyre kevesebb lehetőséget nyújtott az alkalmazás továbbfejlesztésre, másrészt a tartományi hivatalokban használt alkalmazásoknak egy szövetségi szintű rendszer felé is interfészt kell biztosítaniuk. Így a modernizálásnak köszönhetően az LGN a jövőben könnyebben eleget tehet ennek a törvényi előírásnak is. A modernizálás során nemcsak korszerű technológiai alapokra került az alkalmazás, hanem a benne kezelt folyamatok is egyszerűbbé váltak, így növekedni fog a teljesítménye. A Java és az Oracle technológia nyújtotta előnyöknek és a kisebb komplexitásnak köszönhetően az LGN hatékonyabban végezheti adminisztrációs munkáját, miközben a korábbiakhoz képest alacsonyabb lesz az alkalmazás üzemeltetési költsége.

A FreeSoft modernizációs megoldása, a Legacy IT Application Transformation egy automatizált, egyedi fejlesztésű szoftvereszközökkel támogatott kódkonverziós folyamat keretében valósítja meg az adatbázismigrációt és a relációs adatbázis-kezelő rendszereken történő adatkonszolidációt, biztosítva az alkalmazások eredeti funkcionalitásának megtartását és az adatok sértetlenségét.

- Üzletágunk automatizált transzformációs szolgáltatásai napjaink számítástechnikai követelményeivel és a FreeSoft stratégiájával összhangban a J2EE platformra épülnek - mondta Fried Péter. - A felhasználói felület és az üzleti logika transzformálásától, a vezető relációs adatbázis technológia bevezetésén és platformfüggetlen (Java, XML) kód fejlesztésén át az intranet-internet technológia alkalmazásáig, a webes megjelenés kialakításáig a migrációs folyamat valamennyi szakaszát lefedő, teljes körű szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek. Az ily módon létrehozott korszerű célkörnyezet a legfejlettebb - adatbázisszerverből, alkalmazásszerverből és kliensekből - felépülő, háromrétegű architektúra, amely az üzleti logikának a középső rétegen történő futtatásával lehetővé teszi a vékonykliensek használatát, az alkalmazás böngészővel történő elérését. Compiler technológiánknak köszönhetően elkerülhető az üzleti logika megbolygatása, ügyfeleink számára így kevesebb kockázattal jár és lényegesen egyszerűbbé, költséghatékonyabbá válik a hagyományos IT rendszerek modernizációja.

Az SBS és a FreeSoft ajánlatát az LGN 2005 júniusának végén hirdette ki győztesként. Ezt követően a FreeSoft a 300 ezer kódsort tartalmazó AGN alkalmazás 10 ezer soros részletét konvertálta és azt egy workshop keretében bemutatta a megrendelőnek. Erre július 25-én került sor, ahol az alsó-szászországi tartományi földhivatal vezetői és informatikai szakemberei a kivitelezésre és az eredményre vonatkozó kérdéseikre kaptak választ. Ennek a bemutatónak is komoly volt a tétje, mivel a kiírás értelmében a hivatal ezt követően még visszaléphetett, ha a konvertátumot nem találja megfelelőnek.

Erre azonban nem került sor, a hivatal 2005. augusztus 18-án véglegesítette döntését, sőt a FreeSoft szakembereinek tanácsára a projekt menetét is módosították az eredeti kiíráshoz képest, és egy assesment fázist is tervbe iktattak. Az alkalmazást körülvevő informatikai környezetet feltárása elkészült, és jelenleg a kód konvertálása zajlik, ami a FreeSoft technológiájának köszönhetően automatikusan megy végbe, kézi programozást nem igényel.

A konvertálás ez év december elejére készült el, ezt követően a teljes rendszer tesztelése zajlik. Az éles átállást a régi és az új rendszer párhuzamos működésének időszaka előzi meg, így a tényleges átállás az LGN alkalmazottai és a rendszer által kiszolgált 53 alsó-szászországi földhivatal számára teljesen transzparens módon, egy hétvégén lezajlik.

A FreeSoft Rt.-ről

A FreeSoft 1990-ben alapított jogelődje egyedi szoftveralkalmazások fejlesztését végezve az ezredfordulóra kisvállalatból a piac egyik vezető szereplőjévé nőtt. A cég 2003-ban FreeSoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Rt. néven részvénytársasággá alakult, 2004-ben pedig középméretű magyar vállalatként tőzsdére lépett. A sikeres részvénykibocsátásnak köszönhetően a vállalat jegyzett tőkéje 1,435 milliárd forintra emelkedett. A tőzsdei bevezetést, az ezt követő akvizíciókat és szervezeti átalakítást követően a FreeSoft ma több mint 160 alkalmazottat foglalkoztató, átfogó termék és szolgáltatásportfólióval rendelkező részvénytársaságként működik, egyesült államokbeli és németországi leányvállalattal, éves nettó árbevétele tavaly meghaladta a 800 millió forintot.

A FreeSoft az Oracle Kiemelt Üzleti Partnereként tagja a szoftvercég világszintű migrációs szervezetének, az Oracle MTI-nek (Migration Technology Initiative), és Magyarország mellett Németországban, valamint az Egyesült Államokban is jelentős migrációs projekteket valósít meg.

További információ: www.freesoft.hu

Sajtókapcsolat:
Domak Ibolya
Marketing és PR igazgató
FreeSoft Rt.
Telefon: (06-1) 371-2910
E-mail: [email protected]

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek