Befektetői információk

FreeSoft részvények

A FreeSoft egy éve a tőzsdén

A FreeSoft beváltotta részvényeseinek tett ígéretét - a tőzsdére lépését követő első évben idehaza akvizíciókat hajtott végre, külföldön pedig újabb leányvállalatot alapított, miközben portfólióját is bővítette, így ma már átfogó, egyedi fejlesztésekből, termékekből és szolgáltatásokból felépülő megoldásokat szállító, magyarországi központú multinacionális cégként van jelen a piacon.

Budapest, 2005. szeptember 28. - Tőzsdére lépésének első évfordulóján a FreeSoft Rt. Vezetése büszke arra, hogy a 2004-es nyilvános részvénykibocsátása óta eltelt időszakban a társaság papírjainak értéke egyszer sem csökkent az 1800 forintos kibocsátási ár alá, az idei év elején végrehajtott cégvásárlások óta pedig folyamatosan 2000 forint fölött van.

- Az eltelt egy évben a FreeSoft részvényeinek forgalmát szolid kereskedés jellemezte - mondta Móricz Gábor, a FreeSoft pénzügyi tanácsadója. - Ebben a forgalomban azonban az akvizíciók kiugrásokat eredményeztek, mivel a FreeSoft által felvásárolt cégek tulajdonosai nagyobb részvénycsomagokat vásároltak a tranzakciók keretében.

A piaci igényekre válaszolva a budapesti tőzsde bevezette a FreeSoft részvények határidős kereskedésének lehetőségét, ami remélhetően az intézményi befektetők számára is vonzóbbá teheti ezeket deklaráltan 3-5 éves befektetést jelentő értékpapírokat.

- A FreeSoft a terjeszkedés és a termékfejlesztés jelenleginél gyorsabb ütemét is meg tudná valósítani a társaság nyereségének rovására - mondta Vaspál Vilmos, a FreeSoft Rt. elnöke. - Ezt a befektetők hosszú távú érdekeiket szem előtt tartva valószínűleg támogatnák is, a magyar közbeszerzési pályáztatás azonban kizárja a nem nyereséges vállalatok részvételét a tendereken. Ezért a fejlesztés ütemének további növelése és a köz- és államigazgatási szféra szereplőinek, mint ügyfélkörnek a megtartása érdekében a FreeSoft terveiben újabb részvénykibocsátás is szerepel. Ez azonban valószínűleg szakmai befektetőket megcélzó zártkörű kibocsátás lesz.

A tőzsdére lépés évében a FreeSoft árbevétele meghaladta a 900 millió forintot, a társaság idei gyorsjelentései alapján az idei évre előirányzott, piaci átlagot meghaladó 30 százalékos növekedést teljesíteni fogja.

Cégvásárlások és leányvállalatok

A FreeSoft 2004-es tőzsdére lépésekor két nagy ígéretet tett részvényeseinek. Az egyik ígéret a FreeSoft által kifejlesztett alkalmazásmigrációs technológiával kapcsolatos, amely iránt a modernizálásra érett, hagyományos informatikai rendszerekben bővelkedő, fejlett külföldi piacokon nagy kereslet mutatkozik. A nyilvános részvénykibocsátás útján történő tőkeemelésre ennek a külföldi piacokra irányuló stratégiának a megfinanszírozása végett került sor. A FreeSoft másik ígérete az volt, hogy tőzsdei cégként a magyar informatikai piacon megkezdődött konszolidációs folyamat élére áll, és akvizíciók útján bővítve technológiai és termékportfólióját az átlagosnál nagyobb növekedést produkál.

A 2005-ös év elején az Axis Csoport, a BIG FISH és a MoolTech akvizíciójára került sor, aminek eredményeként a FreeSoft portfóliója üzletiintelligencia, valamint internetes és mobil technológiákkal bővült.

Eközben a társaság jelenléte a külföldi piacokon is hangsúlyosabbá vált, mivel a düsseldorfi székhelyű FreeSoft Deutschland GmbH német leányvállalat után idén májusban az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Viennában megkezdte működését a FreeSoft International, Ltd. Mindkét leányvállalat máris több százezer dollár, illetve euró értékű üzleteket mondhat magáénak: Németországban az Alsó-Szászországi Földhivatal könyvelőrendszerét, az Egyesült Államokban pedig a világ egyik legnagyobb autókölcsönző csoportjának informatikai rendszerét modernizálja a FreeSoft.

A FreeSoft a tőzsdére lépést követő egy évben mindkét ígéretét beváltotta, és mind a belföldi, mind a külföldi piacokon történő terjeszkedést illetően további akvizíciók és cégalapítások, partneri megállapodások lehetőségét keresi.

A portfólió bővítése

Az akvizíciókkal és leányvállalat-alapítással párhuzamosan a FreeSoft portfóliója is bővült: a cég hagyományos alaptevékenységének számító egyedi fejlesztések mellett a dobozos termékek és a szolgáltatások is megjelentek a kínálatban. A FreeSoft szeptember végén jelentette be, hogy az írországi Icarusszal kötött megállapodása alapján 2006. január 1-jétől menedzselt szolgáltatás keretében elektronikus vámolási rendszert vezet be Magyarországon, ami a konstrukció jellegéből adódóan folyamatos, tervezhető árbevételhez fogja juttatni a társaságot.

A FreeSoft 2005. októberében BIG FISH márkanév alatt öt dobozos termékkel is megjelenik a piacon. Ezek a portálmegoldások a két felvásárolt cég, a BIG FISH és a MoolTech mobil- és webes technológiáira épülnek, több közülük szolgáltatás formájában is elérhető lesz. A BIG FISH termékcsalád bevezetésével a FreeSoft egy újabb piaci szegmens szereplőjeként jelentkezik.

Ezzel párhuzamosan a FreeSoft a piaci igényekre válaszolva egyik régebb óta fejlesztett és bevált termékére, az európai uniós és a hazai iratkezelési ajánlásoknak, szabványoknak és előírásoknak mindenben eleget tevő KIR Közigazgatási Iratkezelő Rendszerre épülő integrált, moduláris felépítésű megoldáscsomaggal, a Contentummal is jelentkezik. A csomag központi elemét az eredetileg a köz- és államigazgatási intézmények számára fejlesztett KIR adja, amely további négy modullal bővült a gazdasági szervezetek igényeihez illeszkedve - nyilatkozta Domak Ibolya, a FreeSoft Rt. marketingigazgatója.

Célpiacok

A FreeSoft a köz- és az államigazgatás területén jelenleg is fontos projekteken dolgozik. Marcaliban a kistérség 34 önkormányzata számára egy európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés keretében épít portálrendszert és az elektronikus ügyintézés majdani bevezetését lehetővé tevő integrált informatikai infrastruktúrát. Bátonyterenyén pedig adatrögzítő központot üzemeltet, amely az országos átlagot többszörösen meghaladó munkanélküliségi rátával küszködő, Nógrád megyei városban immár két éve foglalkoztat roma származású alkalmazottakat, és többek között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az ÁB-Aegon számára végzett nagy volumenű dokumentumdigitalizálási és elektronikus archiválási munkákat.

A FreeSoft a hagyományos tevékenységi területének számító köz- és államigazgatási szektor mellett a versenyszférában is hangsúlyosabb jelenlétre törekszik. A külföldi piacok mellett itthon is nagy volumenű projekteken dolgozik többek között a MÁV megbízásából. A társaság  a MÁV-nál a vállalatirányítási rendszer verzióváltását, valamint a most alakult MÁV Cargo Rt. Oracle alapú integrált, pénzügyi-számviteli rendszerének bevezetését végzi - ennek a megállapodásnak az összértéke meghaladja a 900 millió forintot, ami 2008-ig folyamatosan kerül kifizetésre.

Multinacionális szoftverház budapesti központtal

- A tőzsdére lépés óta eltelt egy évben mindezzel párhuzamosan a háttérben egy nagyon komoly szervezetfejlesztés is lezajlott a FreeSoftnál. Kevés magyar cég mondhatja el magáról, hogy kis középvállalatból ilyen rövid idő alatt nagy középvállalattá, magyarországi központú multinacionális céggé fejlődött. A FreeSoft alkalmazottainak száma fél év alatt 60 főről 160 főre nőtt, és a vállalat kompetenciái mentén hét üzletág állt fel az egyedi fejlesztések, az alkalmazásmigráció, az iratkezelés és csoportmunka, a vállalatirányítás, az üzleti intelligencia, az on-line (internetes és mobil technológiák), valamint a szolgáltatások területén. Számukra egy központi tudásbázist alakított ki a vállalat, mivel a projektek során az egyes területeken specializáló üzletágak szorosan együttműködnek. Ezekre a konvergenciákra építve a FreeSoft valóban átfogó, egyedi fejlesztésekből, termékekből és szolgáltatásokból felépülő megoldásokat képes szállítani ügyfelei számára- mondta Keresztesi János, a FreeSoft Rt. vezérigazgatója.

További információ: www.freesoft.hu

Sajtókapcsolat:
Domak Ibolya
Marketing és PR igazgató
[email protected] 06/30 9 226 675

4iG

A 4iG Nyrt. egyéb tájékoztatása

Szavazati jogok és az alaptőke nagysága a 4iG Nyrt.-nél 2020. október 31-én…

részletek
4iG egyéb tájékoztatás

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

Saját részvény állomány változása…

részletek
4iG Szavazati jogok

A 4iG Nyrt. rendkívüli tájékoztatása

az INNObyte-csoport többségi tulajdonának megszerzése…

részletek